12:02 / 29.04.2021.

Autor: HRT

Beroš: Cijepljenje 7 dana tjedno, 12 sati dnevno

Ministar Vili Beroš

Ministar Vili Beroš

Foto: HRT / IMS

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je na sjednici Vlade u četvrtak intenziviranje procesa cijepljenja protiv bolesti COVID-19 koje bi se trebalo obavljati sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno.

Vlada je, rekao je, osigurala dovoljne količine cjepiva te je radi bolje organizacije uspostavljen zapovjedni lanac i imenovani su koordinatori na nacionalnoj i regionalnoj razini. Glavni koordinator je ravnatelj HZJZ-a, a imenovana su i tri nova koordinatora - za organizaciju cijepnih mjesta, za distribuciju i informatičku podršku, rekao je Beroš.

Ustvrdio je da je na platformi CijepiSe uspostavljeno funkcioniranje prijavljivanja, a u tijeku je otklanjanje kašnjenja upisivanja podataka o cijepljenjima u evidenciju cijepljenih. Podaci trebaju biti unijeti do 30. travnja, a nakon tog datuma treba osigurati upis cijepljenih u roku od 24 sata, rekao je.

Najavio je angažiranje svih ljudskih resursa radi organizacije cijepljenja sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno, što uključuje dostatan broj cjepitelja i administrativno-tehničkog osoblja, zbog čega su pozvani i Ministarstvo obrane te Hrvatski Crveni križ.

Plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništva

U izradi je novi operativni plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništva, gdje se razrađuje treća faza cijepljenja i gospodarske djelatnosti koje bi trebale biti prioritetne pri cijepljenju.

Beroš je naveo i kako je u Hrvatsku dosad stiglo više od milijun doza cjepiva, aplicirano 825.000 ili 81,7 posto, a cijepljeno je 648.709 osoba. Veći obuhvat od prosječnih 16 posto postignut je u dobi od 60 godina i više. Najveći obuhvat prvom dozom je u Zagrebu (18 posto), a drugom dozom u Sisačko-moslavačkoj županiji (6,6 posto).

Rekao je da pritisak na bolnički sustav ne jenjava, no oboljeli se odgovarajuće zbrinjavaju, a od bolnica je zatraženo da se omoguće posjeti članova uže obitelji teškim i palijativnim pacijentima uz poštovanje epidemioloških mjera.

Rekao je, među ostalim, da je nedavno objavljen revidirani popis država za koje je pri dolasku u Hrvatsku potrebno primijeniti posebne epidemiološke mjere (obvezan PCR test ne stariji od 48 sati i obvezna samoizolacija u trajanju od 14 dana), popisu je dodana Indija.

Rekao je i da je dolazak znatnijih količina cjepiva omogućio cijepljenje na masovnim punktovima.

- Cjepivo je dostupno, a naručivanje omogućeno kroz nekoliko kanala: putem prijave kod liječnika obiteljske medicine, telefonskim putem u pozivnom centru HZJZ-a, telefonskim pozivima svim županijskim zavodima za javno zdravstvo te internetskom prijavom izravno na platformu Cijepise, rekao je Beroš, apelirajući na sve građane da se prijave za cijepljenje.

Pozvao je i medije da istinitim i cjelovitim informiranjem doprinose zajedničkom uspjehu cijepljenja. Predstavljajući elemente unaprjeđenja procesa procjepljivanja stanovništva koji su izrađeni u suradnji s HZJZ-om, naveo je, među ostalim, strategiju javne komunikacije koja uključuje intenziviranje davanja jasnih odgovora na sva pitanja koja zanimaju hrvatske građane.

Sedam odluka Nacionalnog stožera

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je nacionalni Stožer civilne zaštite na prijedlog županijskih stožera donio sedam odluka koje su već javno komunicirane, a odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku, Istarsku i Zagrebačku županiju.

Naveo je kako je provedeno 19.112 nadzora te zbog kršenja mjera izdano 11 prekršajnih naloga, 13 obavijesti o počinjenu prekršaja, 14 usmenih rješenja, 2 pisana upozorenja i 12 optužnih prijedloga, dok je naplaćeno šest kazni.

Zbog nenošenja zaštitnih maski izdano je 45 pisanih upozorenja, 60 prekršajnih naloga i naplaćeno je deset novčanih kazni.

Temeljem dojava utvrđeno je 175 kršenja mjera samoizolacije te će biti podneseno 170 prekršajnih naloga i pet optužnih prijedloga. Također je evidentirano 6 kaznenih djela zbog širenja zarazne bolesti, rekao je Božinović.

Beroševo izvješće komentirao je predsjednik Vlade Andrej Plenković rekavši kako je važno da se sve sastavnice zdravstvenog sustava uključe i da to bude napor kako bi se što veći broj sugrađana cijepio što prije.

Premijer je danas obišao i Zagrebački velesajam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!