10:50 / 28.10.2020.

Autor: HRT

Beroš o radu obiteljskih liječnika, stigao odgovor koHOM-a

-

-

Foto: - / -

Broj novozaraženih raste, broj hospitaliziranih raste, a naša odgovornost može pridonijeti sprečavanju rasta, rekao je ministar Beroš.
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako prima mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne kontaktiraju svoje pozitivne pacijente ni njihove kontakte. Ponovio je da se svi u zdravstvenom sustavu moraju više angažirati po tom pitanju, budući da 160 epidemiologa to više ne mogu raditi bez pomoći drugih.  

➡️ Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu 
➡️ Beroš: U KB Dubrava poslana zdravstvena inspekcija
➡️ Ispituju se navodi liječnika KB-a Dubrava: "Nema lijekova, hrane, kisika"

- Društvo epidemiologa daje neprocjenjiv udio u borbi, a ovih dana dobivamo dojave da liječnici obiteljske medicine ne obavještavaju ni osobe koje su zaražene ni njihove kontakte. S obzirom na to da je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila da je potraga kontakata jedna od najučinkovitijih metoda, potrebno je da se svi angažiramo po tom pitanju. 

Ban Toskić: Izjavu ministra Beroša smatram nekorektnom

- Meni je iznimno žao i nikog ne prozivam za nerad, ali moramo svi biti svjesni svoje odgovornosti. Rekao bih da moja fotelja nije topla, nego prevruća. Od liječnika obiteljske medicine se očekuje da u centralni registar uvedu osobu koja je covid pozitivna i da po mogućnosti kontaktiraju njegove kontakte. Epidemiolozi to više nisu u stanju sami napraviti. Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, uloga je liječnika primarne zaštite da sudjeluju u tome, istaknuo je Beroš. Nikoga ne prozivam za nemar, ali molim da s obzirom na ugrozu svi budemo svjesni svoje odgovornosti, kazao je Beroš napominjući da ministarstvo prima pozive velikog broja građana da ne mogu doći do svog doktora primarne zaštite.Beroš stao uz liječnicu iz KB Dubrava

- Nadzor u Dubravi još traje i kad bude gotov, sukladno nalazima ćemo postupati. Ne smije se dogodi da fali kreveta, a nekom tko treba zdravstvenu zaštitu neovisno o COVID-u, ne smijemo gurnuti u drugi plan. Tražim funkcionalni zdravstveni sustav i funkcionalni KB Dubrava, ističe Beroš. Vezano za pismo liječnice iz KB-a Dubrava, ministar je na Facebooku poručio da ne podržava javnu hajku na liječnicu koja je javnosti iznijela probleme u KB-u Dubrava, tvrdeći da u Respiracijskom centru bolnice nema lijekova i hrane za bolesnike.Liječnica je u svom pismu navela kako bolesnici nisu adekvatno zbrinuti, da obroke ne dobivaju svakodnevno, da u centru ne postoji adekvatna količina lijekova. Navela je i primjer starije bolesnice koja je tri dana ležala gola u sobi i bila izložena stalnim pogledima. Podržalo ju je tridesetak liječnika koji rade u Respiracijskom centru.

Potpora Komore  i HZZO-a liječnicima

Potporu liječnicima u njihovim naporima da u toj bolnici osiguraju kvalitetne standarde liječenja za pacijente oboljele od bolesti COVID-19 izrazila je u srijedu i Hrvatska liječnička komora (HLK), koja traži da uprava bolnice počne rješavati probleme navedene u pismu. HLK ocjenjuje krajnje neprihvatljivom namjeru uprave da istražuje liječnike koji, upozoravajući na ozbiljne probleme u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima, postupaju u skladu s Kodeksom medicinske etike i Hipokratovom prisegom.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nastavio je s provođenjem kontrola u ordinacijama primarne zaštite i u vrijeme epidemije koronavirusa jer prima sve više prigovora osiguranika na otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite, izvijestio je HZZO.

Ravnatelj KB Dubrava: Nema progona

- Kolegica koja je pisala pismo na njega se i potpisala tako da je njen identitet poznat i ne provodi se nikakva istraga. Nakon što smo zaprimili pismo u kojem kolegica ukazuje na nepravilnosti, zatražili smo provođenje nadzora od Povjerenstva za unutarnji nadzor KB Dubrava, navodi ravnatelj KB Dubrave Srećko Marušić. Dodaje kako autorici pisma nitko nije prijetio te odbacuje bilo kakvu mogućnost otkaza. Ističe da svrha nadzora nije progon nego utvrđivanje i otklanjanje mogućih nepravilnosti.

Ravnatelj bolnice u priopćenju ističe kako je u KB Dubrava osigurana potpuna medicinska skrb za sve pacijente: "S obzirom na veoma velik priljev novih bolesnika i opterećenost zdravstvenih djelatnika, teško je osigurati da sustav neprekidno savršeno funkcionira i mislim da je to svima jasno. Istina je i da postoji odljev zdravstvenih djelatnika kako iz KB Dubrava tako i iz drugih bolnica. Međutim, zahvaljujući intervenciji Ministarstva osoblje iz drugih bolnica bit će privremeno premješteno u KB Dubrava što će nam omogućiti da unaprijedimo zdravstvenu skrb".

Liječnica je u svom pismu navela kako bolesnici nisu adekvatno zbrinuti, da obroke ne dobivaju svakodnevno, da u centru ne postoji adekvatna količina lijekova. Navela je i primjer starije bolesnice koja je tri dana ležala gola u sobi i bila izložena stalnim pogledima. Podržalo ju je tridesetak liječnika koji rade u Respiracijskom centru.

Beroš o popunjenosti bolničkih kapaciteta

Danas je 247. dan, imamo velik broj novozaraženih, njih 2378, aktivnih slučajeva je 12 736. Ono što je još važnije, raste broj hospitaliziranih, danas ih je 932. Na respiratoru je 68 bolesnika, 14 više nego jučer. Preminule su 23 osobe, rekao je ministar Beroš. Kad je riječ o zdravstvenom sustavu, u KBC-u Split popunjeno je 50,68% kapaciteta, što je 75 bolesnika u odnosu na sada pripremljene kapacitete. U Rijeci je popunjenost 30,43%, što je 21 bolesnik. U Osijeku je 51,38%, što je 93 bolesnika. U KB-u Dubrava je 90,20% popunjenih kapaciteta.

- Došlo je jučer deset respiratora, od čega jedan tehnički nije adekvatan, upogonit će se devet. Danas pripremamo novu tranšu od 20 respiratora, 39 sestara i pet anesteziologa uz one koji su jučer došli, rekao je Beroš. Doda je kako primarna Klinika za infektivne bolesti već dugo ima popunjenost veću od 90% i njihovi kapaciteti daju sjajan doprinos, ali ne može se računati s tim da šire kapacitete.

- U Dubravi se sada aktivira novi dio s ukupno 200 kreveta tako da će se, kad za to dođe vrijeme, i oni popunjavati. Broj novozaraženih raste, broj hospitaliziranih raste, a naša odgovornost može pridonijeti sprečavanju rasta. Nitko nema staklenu kuglu da predvidi krah, naravno da je on moguć, ali ja kao odgovorna osoba napravit ću sve i radim to cjelodnevno da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje, poručio je Beroš. 

"Izvrsno je", ističe, "što se javlja velik broj studenata, umirovljenih liječnika i učenika srednjih škola za zdravstvene djelatnike, dakle, postigli smo jednu homogenizaciju." Naveo je kako država ima plan, ali niz je elemenata koji se svakodnevno analiziraju te napomenuo kako neke države uvode "lockdown", a izostaju rezultati. Razumije epidemiologe da trebaju jače mjere, ali treba sagledati i gospodarstvenike kojima su i ove mjere preteške, smatra. 

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!