11:40 / 08.10.2020.

Autor: P.F./HRT

Beroš o rastu broja zaraženih: Idućih dana očekujemo sličan trend

-

-

Foto: - / -

Beroš je rekao da su javna okupljanja i veća obiteljska druženja, na koja dolaze osobe s blagim simptomima infekcija, najčešći uzrok mikrožarišta
- Na 227 dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježena su 542 nova slučaja zaraze, a broj aktivnih slučajeva je 2206. Na bolničkom liječenju je 361 pacijent. U proteklih tjedan dana u bolnicu su zaprimljena 343 pacijenta, a otpušteno 255. Postepeno raste broj bolesnika. Oboljelo je 116 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji je njih 844, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

➡️ Plenković: Virus ozbiljna prijetnja zdravlju i životima

- Ministarstvo zdravstva je od bolnica u gradu Zagreba zatražilo da u svrhu povećanja dostupnosti za potrebe zbrinjavanja hitnih pacijenata povećaju svoje kapacitete izolacije u bolničkim hitnim prijemima za covid-19 pozitivne bolesnike, rekao je.

- Također je od bolnica u Hrvatskoj zatražena je dostava informacija o načinu rada u specijalističkim ordinacijama i prihvatu pacijenta u trijažne postupke. Pritom je ukazano na nužnost uspostave organizacije rada na način koji osigurava pružanje pravovremene učinkovite zdravstvene zaštite u okviru propisanih epidemioloških mjera vodeći računa o zaštiti zdravlja pacijenata i zdravstvenih radnika, rekao je Beroš.

Govorio je i o proboju koronavirusa u neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači.

- U samoizolaciju je stavljen 21 zdravstveni djelatnik. Zaraženi pacijenti su adekvatno zbrinuti, a bolnica nesmetano funkcionira, rekao je.

Dodao je kako su se slična zbivanja dogodila u još nekim ustanovama, ali u manjem obujmu.

Rekao je i kako se u borbi s koronavirusom svjedočimo novima izazovima pa tako i potrebi prilagodbe standardnih procedura pojedinih struka. Konstatirao je da su javna okupljanja i veća obiteljska druženja, na koja dolaze osobe s blagim simptomima infekcije, najčešći uzrok razvoja mikrožarišta.

- Na taj način zaraza se nastavlja širiti dalje unutar obitelji, radne sredine, domova za starije, vrtića, škola, zdravstvenih ustanova. Trenutno postoje brojna tinjajuća žarišta u svim županijama. Situacija s privatnim i javnim okupljanjima bez pridržavanja mjera doprinijela je širenju zaraze. Idućih dana može se očekivati sličan trend, naročito ako se nastavi s nepridržavanjem mjera. Spremni smo brzo djelovati, no najprije apeliramo na pridržavanje postojećih mjera, rekao je.

- U kontekstu pandemije covid-19 nepridržavanje epidemioloških mjera uz istovremeno ignoriranje respiratornih simptoma osobito je nepoželjno ponašanje. Već i blaže respiratorne simptome potrebno je shvatiti daleko ozbiljnije te u slučaju pojave istih postupati odgovorno. U svrhu stabilizacije kontrole epidemiološke situacije pozivam na pridržavanje najjednostavnijih, a ujedno i najučinkovitijih mjera za sprječavanje širenja zaraze: održavanje distance, izbjegavanje bliskih kontakata, dezinfekciju ruku te nošenje maske kada je to propisano, naglasio je Beroš.

Podsjetio je kako je listopad mjesec posvećen ranom otkrivanju raka dojke te istaknuo da je zahvaljujući programu ranog otkrivanja raka dojke i dobrom odazivu žena na preventivne preglede spašeno preko 6000 života.

Odaziv je trenutno 60%, pa treba učiniti dodatni napor da se on poveća, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!