16:46 / 25.08.2021.

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Raste broj zaraženih i pritisak na bolnice, izbjegnite masovna okupljanja

Testiranje na Covid-19

Testiranje na Covid-19

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Prema posljednjim podacima nacionalnog stožera, imamo 677 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od ponedjeljka do danas bilježimo 33% zaraženih više nego u prva tri dana prošloga tjedna. Preminule su još četiri osobe, a u bolnicama se od COVID-a liječi 356 pacijenata, 46 ih je na respiratoru. Novozaraženih je najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu, a u Karlovačkoj županiji - pozitivan je bio gotovo svaki drugi testirani.

- Možemo reći da se većinom radi o necijepljenim osobama, imamo i osobe koje u cijepljene, no to su većinom asimptomatske osobe bez ikakvih simptoma, rekao je Branko Zoretić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

- Povećanje je u odnosu na prošli tjedan, ali ako gledamo i prošlu godinu, u istom tom razdoblju, brojke su puno bolje, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministar zdravstva u objavi na Twitteru usredotočio se na žarište koronavirusa u Sinju, u kojem se bilježi snažan porast broja novih slučaja u tjednima nakon Alke.

Epidemiološka situacija pogoršava se i u Slavoniji.

- U KBC-u Osijek kažu da su spremni za novi val. Broj zaraženih raste, prekjučer svega jedan pozitivan uzorak, jučer 22, a danas 42. Zabrinjavajuć je to trend. Svemu treba dodati i jednu preminulu osobu, rođenu 1943. godine. U županiji je zbog covida hospitalizirano 18 osoba, 17 u KBC-u Osijek, a jedna u našičkoj Općoj bolnici. Velika većina tih bolesnika nije cijepljena, doznajemo u KBC-u, rekao je Marin Ćurić za večenji Dnevnik.

- Posebno zabrinjava stanje dviju osobu koje su na respiratoru. Njihovo stanje je kritično. Kako broj zaraženih raste, u KBC-u Osijek uvjeravaju kako mogu primiti velik broj pacijenata u vrlo kratkom vremenu. Da nam dođu 100 pacijenata odjednom, snašli bismo se, kaže ravnatelj Zubčić. Primjerice, Klinika za infektologiju koja je pretvorena u covid odjel sama ima 40 kreveta, dodaje Ćurić.

Resorno ministarstvo pozdravilo je upozorenje KBC-a svojim necijepljenim radnicima, a kako bi od svojih radnika KBC mogao tražiti odštetu ukoliko necijepljeni radnici zaraze pacijente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!