Beroš održao sastanak s HLZ-om i komentirao slučaj Line Budak

22.02.2023.

15:09

Autor: HRT/I.B.

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HRT / HTV

Ministar Vili Beroš održao je sastanak s Hrvatskim liječničkim zborom. Nakon sastanka razgovarao je s novinarima.

Rekao je da je s predstavnicima HLZ-a vodio konstruktivan razgovor i da su dogovorili da će u budućnosti razgovarati češće. Dodao je kako su spomenuli i reformu, iako o njoj nisu mnogo razgovarali.

- Raspravljali smo o procesu edukacije, specijalističkog usavršavanja, koji ima niz manjkavosti, ali mora se priznati da je novi pravilnik izrađen i moramo napraviti niz elemenata i unaprijediti taj proces, moramo raditi na implementaciji postojećeg pravilnika, kazao je.

Spomenuta je i mogućnost prosvjeda liječnika, ali se na tome nije previše zadržavalo, rekao je Beroš i dodao da Zbor, kao najstarija i najvažnija liječnička udruga, ne misli da je to rješenje.

- Plan nam je pozvati sve komore u zdravstvu, ne samo liječničku, tako da će kao i dosad, biti niz sastanaka, kazao je.

Spalionica


Na pitanje o spalionici otpada na Rebru, Beroš je rekao kako njegovo ministarstvo nije nadležno za to.

- Bolnica je nositelj projekta, ali nadležno je Ministarstvo gospodarstva, objašnjava ministar.

Dodao je i da je KBC Rebro aplicirao za europska sredstva kako bi riješio svoj problem.

Beroš u slučaju Budak očekuje inspekcijski nalaz idući tjedan

Ministar Beroš je, vezano uz optužbe onkološke pacijentice Line Budak, izjavio da nalaz inspekcije očekuje idući tjedan, a on će pokazati ima li elemenata stručnog propusta ili kaznenog djela, nakon čega će se odlučiti o daljnjem postupanju.

Nakon zaprimanja dopisa Line Budak u istom je trenutku pokrenuta zdravstvena inspekcija. Osim Klinike za tumore, nadzor je proširen i na druge zdravstvene ustanove i na primarnu zdravstvenu zaštitu, izjavio je Beroš novinarima o slučaju onkološke pacijentice koja je optužila je Kliniku za tumore da je sedam mjeseci nisu obavijestili da ima karcinom dojke, zbog čega joj je odgođeno liječenje i ugroženo zdravlje, pa i život.

Pozvala je Državno odvjetništvo i pučku pravobraniteljicu da se pozabave njezinim slučajem, zbog sumnje da u njezinom slučaju postoje elementi kaznenog djela nesavjesnog liječenja.

Beroš je na to poručio da se nitko u Ministarstvo ne bi usudio braniti neobranjivo, kao i da Ministarstvo nije sud za odmjeravanje kazne.

U slučaju stručnih propusta na daljnje postupanje predmet će biti poslan Liječničkoj komori, a ako ima elemenata kaznenog djela, bit će upućen DORH-u, rekao je Beroš novinarima nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog liječničkog zbora.

Dodao je da se, osim zdravstvene inspekcije, unutarnji nadzor provodi u svim bolnicama, uključenima u slučaj Budak.

O sankcijama za Pleštinu odlučit će njegov ravnatelj


Vezano uz razinu komunikacije šefa onkologije u KBC-u Zagreb Stjepka Pleštine s Linom Budak, Beroš je rekao da je ne odobrava.


- Vrlo nepromišljeno. Sva komunikacija prema pacijentima mora biti službena, uvažavajući činjenicu da je s druge strane netko tko traži i treba dobiti adekvatnu pomoć. Što se tiče sankcija za Pleštinu, to će procijeniti njegov ravnatelj (Ante Ćorušić), rekao je Beroš o Pleštininim mailovima upućenima na adresu Line Budak.


- Odnos prema pacijentu treba biti uvažavajući, profesionalan i korektan. Sve ove elemente, koji ne ulaze u tu kategoriju, osobno kritiziram, istaknuo je.


Dodao je i da je Lini Budak odgovorio dopisom ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice u kojemu se liječila.


Najavio je informatičke promjene u sustavu kako bi se svi bolnički nalazi vraćali obiteljskom liječniku.


Na optužbe Line Budak proteklih se dana oglasio i njezin liječnik iz Klinike za tumore, onkološki i plastični kirurg Andrej Roth.


U podužem priopćenju za javnost Roth je iznio svoju stranu ovog slučaja. Naveo je da je pacijentica dobila jasne upute kada i gdje treba preuzeti nalaze i kome se treba obratiti, ali se nije pridržavala protokola. Naglasio je i kako niti u jednom trenutku nije povisio ton, niti se ponašao neprimjereno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!