12:48 / 25.08.2020.

Autor: I.B./HRT

Beroš održao sastanak s Udrugom liječnika primarne zdravstvene zaštite

-

-

Foto: - / -

Razgovaralo se o nedostatku liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i uvjetima rada na jesen.
Ministar Vili Beroš održao je sastanak s Udrugom liječnika primarne zdravstvene zaštite. Razgovaralo se o nedostatku liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i uvjetima rada na jesen. Novi sastanak najavljen je za dva tjedna.

Predsjednica KoHOM-a i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo rekla je da su sastanak inicirali zbog gorućih problema koji su došli do izražaja tijekom pandemije koronavirusa, prije svega zbog nedostatka kadrova uslijed dugogodišnje devastacije primarne zdravstvene zaštite.

- U zadnje 4 godine broj liječnika obiteljske medicine rapidno je pao, ako smo ih tada imali 2400, sada ih imamo na papiru 2200, ali imamo ih zapravo puno manje jer u sistemu radi 30 posto liječnika starijih od 60 godina koji će za tih 5 godina otići u mirovinu, istaknula je dr. med. Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a i zamjenica predsjednika HLK.

Upozorila je da bi na jesen prvi put zbog manjka liječnika mogle nastati liste čekanja i u obiteljskoj medicini.Beroš će Vladi predložiti centralno financiranje specijalizacija

-
Često smo svjedoci da lokalna i regionalna razina nema dovoljno sredstava za financiranje specijalizacija, što rezultira manjim brojem liječnika koji specijaliziraju to područje, rekao je.

- Većina kolega iz primarne je mišljenja da je novi 5-godišnji plan specijalizacije jedan dobar okvir koji predstavlja mogućnost rješavanja ovog pitanja, ali naravno ne rješava i mogućnost financiranja tih specijalizacija, stoga ću predložiti Vladi određeni koncept ubuduće koji će biti - centralno financiranje, naglasio je ministar Zdravstva Vili Beroš.

Ministar Vili Beroš osvrnuo se i na snimku razgovora koja je jučer procurila na društvenim mrežama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!