10:31 / 13.11.2020.

Autor: HRT

Beroš: Ovako više ne može

-

-

Foto: - / -

Desecima godina ne mjerimo ishode liječenja, poručio je ministar Beroš.
I danas je veliki broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj - 3056, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na kojoj su dodijeljena sredstava bolnicama za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova. 

Ako ne želimo jače mjere, moramo biti odgovorni i smanjiti i okupljanja i druženja koja mogu doprinijeti širenju virusa. Trendovi ukazuju na smirivanje stanja. Naš osnovni zadatak je spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava. Imamo još dosta rezervnih kapaciteta i aktiviramo ih po etapama i fazama, dodao je Beroš.

Desecima godina ne mjerimo ishode liječenja

- Treba naglasiti da je potrebna financijska odgovornost u poslovanju. Činjenica je da ne mjerimo ishode liječenja. Tek onda možemo znati je li neki lijek učinkovit. To traje desetljećima i ovako dalje više ne može. Kao ministar sam spreman poduzeti neke korake u dogovoru s premijerom, Vladom i EU-om koji će doprinijeti financijskoj stabilnosti zdravstvenog sustava, poručio je Beroš.Ravnatelj zdravstvene ustanove ne mora biti medicinar

Osobno smatra da ravnatelj zdravstvene ustanove ne mora biti medicinar. U minireformi zdravstva jedan od njegovih prijedloga je bio da se uvedu dva ravnatelja - medicinski i ekonomski. Međutim treba mijenjati Zakon o ustanovama.  

➡️ Koronavirus - nove informacije
➡️ Capak: Jasno smo rekli - nećemo ići na policijski sat
➡️ Brzi antigenski testovi u Zagrebu

- Određena državna sredstva su plaćena bolnicama za podmirenje duga veledrogerijama. Na mjesečnoj razini taj dug i dalje raste, ovakvo stanje nije održivo. Problemi se gomilaju više od nekoliko desetljeća i sad je sve došlo na naplatu. Čekaju nas korjenite reforme koje neće djelovati na kvalitetu zdravstvene zaštite, ali moraju djelovati da zdravstveni sustav bude održiv. Potrebna je financijska odgovornost u poslovanju, dodao je Beroš.Beroš je ustvrdio da situacija u Kliničkoj bolnici Dubrava, u kojoj su nedavno smijenjeni ravnatelj i upravo vijeće, "ide na bolje". Od jutros je u toj bolnici formiran infocentar za COVID bolesnike jer oni ne smiju primati posjete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!