Beroš: Počet ćemo kažnjavati nekorištenje eKartona i eNaručivanja

18.05.2023.

15:51

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je nezadovoljstvo nedovoljnim korištenjem informatičkih rješenja u zdravstvenom sustavu, posebno sustava eNaručivanja i eKartona, te je poručio da će se početi kažnjavati liječnike i ustanove koji ih ne koriste. 

- eKarton se dovoljno ne koristi. Molio sam ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje(HZZO) da nađe način da se ne plate nalazi koji nisu verificirani putem eKartona, poručio je Vili Beroš u svom izlaganju o reformi zdravstva na Kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske koji se danas i sutra održava u Vodicama.


U sklopu informatizacije zdravstva, elektronički karton (eKarton) uveden je u svim bolnicama, a riječ je o tehnološkom rješenju koje objedinjava podatke za svakog pacijenta od detalja liječničkih pregleda preko nalaza, uputnica, otpusnih pisama do izdanih recepata.


- Pišem dopise ravnateljima kliničkih ustanova s molbom da daju zadatak svojim djelatnicima da ubace karticu u računalo i nalaz pošalju u eKarton, da bude vidljiv svima u sustavu kako pacijenti ne bi morali lutati i tražiti, rekao je Beroš i poručio da će korištenje eKartona postati obaveza.


Kritizirao je i nedovoljno korištenje sustava elektroničkog naručivanja, koje bi, istaknuo je, moglo funkcionirati puno bolje.


- Dao sam jasnu uputu svim liječnicima da ostave sa strane svoje tekice i narudžbe, no nisu svi to napravili. Počet ću kažnjavati takve ustanove i djelatnike, upozorio je navodeći to kao jedan od razloga zašto i dalje imamo preduge liste čekanja u bolnicama.


- Sve narudžbe treba upisivati u sustav eNaručivanja kako bi to bilo javno dostupno i vidljivo svakom našem građaninu. Ako to nije tako, onda nije dobro, naglasio je.


Onkološka uputnica još u izradi


Za dugo najavljivanju onkološku uputnicu rekao je da je još u izradi, a omogućit će svim bolesnicima sa sumnjom u onkološku bolest da u najkraćem roku dobiju dijagnostiku i terapiju.


Govoreći o upravljanju sustavom, podsjetio je da Centralni upravljački sustav u svakom trenutku pokazuje koliko koji zdravstveni djelatnik obavlja svojih usluga, koliko koja ambulanta radi i koliko se obavlja dijagnostičkih pretraga, operacija i svega ostalog.


Prema zadnjem izvješću Državne revizije, ukupni dug u zdravstvu iznosi oko dvije milijarde eura, a ministar poručuje da će se modela financiranja mijenjati nakon izmjene mreže javnozdravstvenih usluga, koja bi trebala biti gotova ove jeseni.


Rekao je i da nema ništa protiv da u ugovaranje cijena usluge, osim nacionalnog osiguravatelja, sudjeluju i pružatelji tih usluga, vodeći računa o količini novca u zdravstvenom proračunu.


Definirat će se i novi model plaćanja zdravstvenim ustanovama na temelju izvršenja i kvalitete posla, a unaprijedit će se i procesi upravljanja na svim razinama, poručio je.


Ponovio je da će baza zdravstvene zaštite biti domovi zdravlja u koje prelazi dio jednostavnije specijalističke obrade iz bolnica, s ciljem rasterećenja bolničkog sustava i smanjivanja listi čekanja.


U tom je kontekstu kao sjajnu ideju izdvojio nabavu dva nova CT-a u splitsko-dalmatinski Dom zdravlja, te dodao da će to napraviti i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


- To će rasteretiti bolnički CT, ali se postavlja i pitanje dovoljnog broja liječnika za očitavanje tih nalaza, rekao je Beroš.


Naveo je i da su se u splitskoj bolnici radiolozi obvezali pomagati, uz dodatnu naknadu, u očitavanju nalaza domu zdravlja ali i da je skupina radiologa, koji su dijelom u mirovini, osnovala zdravstvenu organizaciju koja je spremna online očitavati nalaze.


- To se radi svugdje u svijetu. Konzervativno gledajući, to možda i nije optimalno, ali ako nemate dovoljno radiologa, onda je to koncept koji drži vodu u čitavom svijetu pa ne znam zašto ne bi i u Hrvatskoj, rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!