Beroš poslao poruku antivakserima: Ne utječite na druge da se ne cijepe

12:02 / 03.09.2021.

Autor: P.F./HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš uputio je poruku antivakserima.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da iz dana u dan otkrivamo nove detalje u novoj bolesti COVID-19, koji pomažu u utemeljenju strategije i borbi protiv bolesti.

- Izloženi smo pitanjima o pojedinim elementima borbe, no ponekad nemamo odgovore na sva ta pitanje jer ih nema niti svjetska znanost niti struka. Molim sve da poklone vjeru u znanost i struku jer je to najbolji put izlaska iz krize, rekao je Beroš.

- Što se tiče epidemiološke situacije, činjenica je da brojevi novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih rastu i postoje određene predikcije da će to biti još neko vrijeme tako zbog turističke sezone, ali i nove delta-varijante virusa. Međutim, jedna je konstanta stalno prisutna - u ovom valu najveći broj među novozaraženima i hospitaliziranima su upravo necijepljeni, dodao je.

Ministar je uputio poruku antivakserima.

- Prepoznajem i dozvoljavam njihovu odluku da se ne cijepe. To je legitimno. Međutim, utjecati na druge i bespotrebno gajiti sumnju i negirati više nego evidentne činjenice, to nije dobro. To nas vraća korak unatrag, dozvoljava virusu da se i nadalje širi. Mi koji se brinemo o vašoj zdravstvenoj sigurnosti napravili smo sve da svakom hrvatskom građaninu omogućimo najučinkovitiji korak k zdravstvenoj sigurnosti, a to je cijepljenje, rekao je Beroš.

Nacionalni stožer civilne zaštite

Nacionalni stožer civilne zaštite

Foto: HTV / HRT

Svakodnevno donosimo mjere, to je naš zadatak i to radimo s velikom strašću i utemeljenjem prema znanosti i struci. Stoga molim sve vas da pridonesemo na neki način kolektivnoj zaštiti, da dodatno najesen ne opteretimo zdravstveni sustav i da omogućimo da on obavlja svoju uobičajenu funkciju - pružanje zdravstvene zaštite i ostalim bolesnicima.

- Negiranje učinkovitosti cijepljenja, negiranje mjera nije kažnjavanje znanosti, farmaceutske industrije, Vlade, Stožera, nego kažnjavanje nas samih, naših bližnjih, naših susjeda, svih građana ove zemlje. Krajnje je vrijeme da prekinemo taj začarani krug i pomognemo jedni drugima i da svi zajedno krenemo u sigurniju zdravstvenu budućnost. To vas molim još jednom s ovim najrelevantnijim podacima koji govore o brojevima necijepljenih među svima onima koji su detektirani kao novozaraženi, hospitalizirani i na respiratoru, uputio je apel ministar Beroš.

Na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak iznio je najnovije podatke. Također je rekao da se sve veći broj zemalja odlučuje na docjepljivanje trećom dozom cjepiva te govorio o najnovijoj izraelskoj studiji o tome. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić predstavila je rezultate hrvatske studije o praćenju razine antitjela u krvi cijepljenih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!