09:46 / 15.09.2021.

Autor: V.G./Vijesti/HRT/IMS

Beroš pozvao građane da iskoriste mogućnost samopopisivanja

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je građane da iskoriste mogućnost samopopisivanja na aktualnom Popisu stanovništva 2021.

- Sve one koji koriste sustav e-Građani, pozivam da iskoriste mogućnost samopopisivanja i sudjeluju u Popisu stanovništva 2021. Preporučam ovaj epidemiološki najsigurniji i najbrži način koji smo i moja obitelj i ja odabrali, poručio je Beroš.

U dva dana prvog digitalnog popisa stanovništva popisalo se više od 200 tisuća građana. Najviše u Zagrebu, najmanje u Ličko-senjskoj županiji. Upitnik za sebe i članove svog kućanstva - elektronički se može popuniti u sklopu sustava e-Građani, do 26. rujna. Nakon toga na teren izlaze popisivači koji će obaviti popis ostalih građana. Donesena je odluka da - zbog pogoršanja epidemiološke situacije te činjenice da su u izravnom kontaktu s građanima - popisivači moraju imati COVID potvrdu.

- Svima će biti omogućeno testiranje. Ono ide na teret Državnog zavoda za statistiku i prema trenutnim saznanjima mislim da će se ono provoditi svaka 3 dana onako kako je to i uobičajeno, odnosno, koliko test vrijedi. Mi ćemo u dogovoru sa županijskim zavodima za javno zdravstvo osigurati testiranje za naše popisivače ali evo, ja se nadam da velik dio popisivača već sad posjeduje potvrdu, rekla je Lidija Brković, ravnateljica DZS-a.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!