11:30 / 06.10.2020.

Autor: M.M./HRT/Hina

Beroš: Preventivni programi spašavaju zdravlje i život

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Beroš i Krunoslav Capak nazočili su konferenciji za novinare povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.
Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nazočili su konferenciji za novinare povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Ministar Beroš rekao je da podržava preventivne programe otkrivanja različitih tumora, jer vjeruje da oni čuvaju naše zdravlje i živote.

- U usporedbi s ostalim zemljama Europske unije Hrvatska je na razini prosjeka, ali po smrtnosti smo na petom mjestu, odmah iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske. To nas tjera da se tom problemu okrenemo sa puno više pozornosti i u narednim godinama preokrenemo sliku stanja u Hrvatskoj.Zajednički istraživači centar Europske komisije obavio je procjenu opterećenja rakom u 27 zemalja za 2020. godinu. Prema toj procjeni 2,7 milijuna novih je slučaja oboljelih od raka, te 1,3 milijuna više smrti od te opake bolesti, rekao je ministar Beroš.

Istaknuo je da se godišnje na preventivne program pozove 300.000 žena na mamografski pregled, te da je odaziv 60 posto. 

Dodao je i da je u okviru programa otkriveno više od 6.000 karcinoma dojke. 

Epidemiolog Capak rekao je da smo suočeni s epidemijom koja nije Covid-19 već je to epidemija kroničnih nezdravstvenih bolesti koja vlada svijetom i koja donosi nove metode rada u epidemiologiji, prevenciji i medicini koje se u Hrvatskoj vrlo uspješno provode.

- Rak dojke je najčešći rak u žena. Oko 335.000 žena u Europi godišnje oboli od raka dojke, a kod nas prema podacima iz 2017., 2.767 žena.

Istaknuo je i da tijekom travnja kada je uvedena karantena zbog Covida-19 većina zdravstvenih ustanova nije funkcionirala na 100-postotnoj aktivnosti i da je broj hospitalizacija prema datumu prijema u stacionarne zdravstvene ustanove bio smanjen u odnosu na početak godine 2020. ili u odnosu na travanj 2019., ali kako je rekao to smanjenje nije bilo tako bitno.

- U 2019. ukupan broj hospitalizacija bio je 5.406, a tijekom 2020. gotovo 4000. Što se tiče hospitalizacija u dnevnim bolnicama tijekom travnja 2020. bio je veći u odnosu na travanj 2019. Radi se o malom smanjenju aktivnosti stacionarnih zdravstvenih ustanova, koje vjerujem s obzirom da smo kasnije intenzivirali aktivnost prijema u bolnicu i liječenja, nije značajnu utjecao na ishode bolesti žena koje su oboljela od karcinoma dojke, rekao je Capak. 

Ministar Beroš istaknuo je i da je Ministarstvo zdravstva izradilo Nacionalni  strateški okvir borbe protiv raka, koji je u zadnjoj fazi svog donošenja.

Nacionalni program ranog otkrivanja dojke nije se provodio, rekla je njegova koordinatorica Andrea Šupe Parun, između 15. ožujka i 10. svibnja te će sve žene koje su tada bile pozvane na pregled dobiti ponovni poziv.

Predsjednik Povjerenstva za praćenje prevedbe Nacionalnog programa Boris Brkljačić najavio je kako će Ministarstvu zdravstva predložiti uvođenje redovitih godišnjih pregleda magnetskom rezonancom (MR) za žene mlađe od 50 godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnih programom, a rizične su na rak dojke. Naime, među oboljelima te žene čine osam posto, pa je redoviti screening i ultrazvučni pregled svakih šest mjeseci mogu pridonijeti mogu ranom otkrivanju raka i manju smrtnost kod tih žena.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj se obilježava 7. listopada, a listopad je ujedno i mjesec borbe protiv raka dojke.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!