Beroš: Prosvjedi nisu najbolji put rješavanja prijepora

01.03.2023.

16:45

Autor: HRT/IMS

Beroš: Prosvjedi nisu najbolji put rješavanja prijepora

Beroš: Prosvjedi nisu najbolji put rješavanja prijepora

Foto: HTV / HRT

Udruga poslodavaca u zdravstvu održala je sastanak s ministrom Vilijem Berošem o aktualnom stanju u zdravstvenom sustavu. Razmotrili su neka otvorena pitanja, među kojima su i, kako kažu iz udruge, robovlasnički ugovori za specijalizacije, radnopravni status liječnika, ali i provođenje reforme.

- Sagledavajući kontinuitet i potrebu kontinuiteta zdravstvene zaštite i planiranje aktivnosti dakle na bilo kojoj razini zdravstvene zaštite apsolutno je potrebno da ugovorne strane se dogovore. Dakle ne robovlasnički ugovori, ali pravični ugovori koji će jednostavno osigurati da imamo kontinuitet potrebnih specijalističkih mjesta, kazao je Goran Roić, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. 


Istaknuo je kako bi potpuna liberalizacija dovela do nesigurnosti zdravstvenog sustava i potpune nemogućnosti planiranja razvoja i održavanja kontinuiteta zdravstvene zaštite. Pogotovo u manjim razinama. Kaže, nisu za odštete i za enormne cifre, ali mora postojati kompromis obje strane. Naglasio je kako se problemi trebaju rješavati dijalogom a ne prosvjedima i sličnim akcijama s čime se složio i ministar zdravstva Vili Beroš.  


- Mislim da smo se svi složili da prosvjedi iako legitimni nisu najbolji put rješavanja prijepora. Isto tako zaključili smo zajedno da svaka komora ili udruga ima neki svoj interes jer predstavlja dio nekog strukovnog udruženja i ne predstavlja cjelinu zdravstvenog sustava. Upravo je zadatak zdravstvene administracije sve te partikularne interese objediniti svojim promišljenjem i naći najbolja rješenja, rekao je Beroš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!