13:04 / 04.03.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

99 uzoraka pozitivno na britanski, 2 na afrički, 4 na njujorški soj

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj je sjednici Vlade, govoreći o situaciji s koronavirusom, rekao da protekla dva tjedna ponovno bilježimo određeni rast zaraženih na tjednoj razini. 

Broj aktivnih slučajeva u tjedan dana narastao je za 24 posto, broj hospitaliziranih na tjednoj razini i dalje ima povoljan trend blagog pada, no znamo da on prati trend novozaraženih s određenim vremenskim odmakom, dodao je Beroš.


- I dalje je glavni alat sprečavanja širenja zaraze u rukama svakog pojedinca, poručio je.

Među 350 pozitivnih uzoraka koji su dosad sekvencionirani, 99 uzroka pozitivno je na britanski soj, dva na afrički, a četiri na njujoršku varijantu virusa, izvijestio je Beroš.

- U suradnji s Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u proteklih mjesec dana i u naredna četiri tjedna šalje 10 posto pozitivnih uzroka iz Hrvatske slučajnim odabirom iz dokazanih grupiranja na sekvenciranje. Dosad je poslano malo više od 1000 uzoraka te su za 350 došli rezultati, rekao je Beroš.

Britanski soj prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nešto pozitivnih uzoraka je u Gradu Zagrebu.

Beroš je rekao da je od 27. prosinca do 3. ožujka zaprimljeno 328.680 doza cjepiva. Ukupno je aplicirano 242.666 doza cjepiva, 121.330 osoba cijepljeno je jednom, a 60.668 osoba docijepljeno je drugom dozom cjepiva.


- Zaključno s jučerašnjim danom, zaprimljeno je 1210 prijava sumnji na nuspojave cijepljenja. Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na blage i prolazne reakcije, rekao je Beroš.


Također je naveo da se na jučerašnjem sastanku ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva razgovaralo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i zdravstvenom odgovoru na nju. HZJZ je objavio dopunu upute za cijepljenje i obradu bliskih kontakata COVID-19-bolesnika.


- Pri budućim cijepljenjima potrebno je planirati razmak između prve i druge doze cjepiva različitih proizvođača, rekao je Beroš.


Naveo je i da je karantena produžena na 14 dana za osobe za koje se sumnja ili je ustanovljeno da su pod rizikom od obolijevanja od novih varijanti virusa.

Božinović o aktivnostima Stožera

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović na sjednici je izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite. Od zadnje sjednice Stožer je donio osam odluka - pet na nacionalnoj razini, a tri na prijedlog županijskih stožera. Istaknuo je i kako se u logističkom centru i regionalnim skladištima nalazi 600 tona zaštitne opreme za koronavirus.


Nastavno na nove mjere, HZJZ je 1. ožujka donio nove preporuke i upute vezane uz rad ugostiteljskih objekata te treninge i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim sportskim objektima.


Odlukom o ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza produljen je postojeći režim i uvjeti prelaska prekograničnih prijelaza - putnici koji odlaze iz država koje su na posebnoj listi HZJZ-a moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati i određuje im se mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana koja se može i skratiti ako sedmi dan samoizolacije o svom trošku obave PCR-testiranje te nalaz bude negativan.


Putnicima u tranzitu, uključujući i osoblje u prometnom sektoru, ako ne napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska, automatizmom se određuje mjera samoizolacije.

S 1. ožujkom ukinuta je odluka o zabrani uplovljavanja putničkih brodova na međunarodnim kružnim putovanjima u morske luke i luke unutarnje plovidbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!