10:53 / 05.06.2020.

Autor: Martina Klaić/Nataša Ledić Grgurić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Beroš: Razlog zatvaranja bio je oprez, a ne strah

-

-

Foto: - / -

Na konferenciji su bili ministar zdravstva Vili Beroš i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.
U KBC-u Zagreb održana je završna konferencija projekta Uređenje i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na konferenciji su bili ministar zdravstva Vili Beroš i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

- To je ono što poboljšava kvalitetu zdravstvene zaštite. To je ono što je odgovor na nove zahtjeve, na promijenjene mogućnosti, na suvremene trendove liječenja, a to je svakako razvoj dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.


- Sve što smo htjeli, to smo i napravili s ukupnom vrijednošću projekta 49 milijuna kuna. Ono što je cilj ovoga projekta bio, ne samo za Hrvatsku, nego i za sve tranzicijske zemlje, je povećanje broja bolesnika u dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama, smanjenje broja bolesnika u akutnim posteljama, što rezultira na koncu kraćim boravkom u bolnici, ali uz jednak ili bolji zdravstveni ishod, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.


- Vjerujem da zajedno možemo pokazati da europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, da pomažu Hrvatskoj i da na kraju pomažu hrvatskom zdravstvenom sistemu da osigurava bolju zdravstvenu skrb za naše građane, rekao je ministar regionalanog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić.

Beroš se osvrnuo na epidemiju izazvanu koronavirusom.

Rekao je da se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije jer zbog otvaranja turizma treba biti oprezan. Dodao je kako je neizvjesno hoće li biti drugog vala.

- Postoje egzaktni epidemiološki kriteriji kada se proglašava kraj epidemije - to je broj novooboljelih, broj hospitaliziranih, zatim period od zadnje pojave novooboljelih, izjavio je Beroš na marginama konferencije projekta opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb.

Beroš: Razlog zatvaranja bio je oprez, a ne strah

Ponovio je da je COVID-19 nova bolest, novi virus i da se ne znaju sve okolnosti njegova pojavljivanja te hoće li doći do drugog vala.

- Moramo biti spremni i oprezni, a dodatni razlog tog opreza je taj što životne tokove ne možemo zatvoriti i zato smo se otvorili turizmu. Dolaze strani građani, dolaze iz zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku sliku nego mi u Hrvatskoj. Dakle, tu smo oprezni, ali opreza nikada dosta, kazao je Beroš.

-Iz tog razloga - otvaranja i nepoznate budućnosti - još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije, dodao je.

Zamoljen da komentira nedavnu izjavu šefice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić kako je zbog straha prvi put sve zatvoreno, a da drugi put neće biti tako, Beroš je rekao da je to izvučeno iz konteksta te poručio da nikakav strah nije bio razlog mjera, već oprez i odgovor na realnu epidemiološku situaciju, nikako panika ili strah.

- Od prvog dana ove ugroze Nacionalni stožer civilne zaštite komunicira s javnošću smireno, egzaktno, transparentno i točno, navodi predviđanja i usporedbe i sve što smo znali mi, znali ste i vi. Vjerujem da niste primijetili da je bilo bilo kakvog straha kada smo donosili mjere, rekao je Beroš.

Birače ću osvojiti trudom i programom

Komentirao je i probleme u sustavu zdravstva, kazavši kako se sustav prilagođava listama čekanja, uvedene su nove smjene i rad nedjeljom, a ponovio je i da svi prekovremeni moraju biti plaćeni.

Također je kazao da se aktivno radi na rješenju problema velikih dugova prema veledrogerijama.

- U razgovorima s veledrogerijama nadam se da se približavamo načinu kako ćemo u budućnosti regulirati te probleme - adekvatnijom kontrolom troškova, mjerenjem ishoda liječenja, smjernicama koje će indicirati kada i kako se neki lijek može i mora dobiti i još s nizom elemenata, istaknuo je.

Za osvajanje glasova birača u 10. izbornoj jedinici na izborima, Beroš je kazao kako će ih nastojati osvojiti trudom, aktivnošću i programom te kako vjeruje da će birači vrednovati i prijašnje rezultate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!