Beroš: Sazrele okolnosti za vraćanje uobičajenom životu, ali uz oprez

08.04.2022.

13:54

Autor: Hina/HRT

Vili Beroš, ministar zdravstva

Vili Beroš, ministar zdravstva

Foto: HRT / HTV

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak da u Hrvatskoj i dalje pada broj novozaraženih koronavirusom i hospitaliziranih, te poručio da nakon ukidanja gotovo svih mjera građani ponovno mogu živjeti "punim plućima", ali uz oprez jer virus nije iščezao.

- Uz više od 70 posto cijepljenog odraslog stanovništva, te uz značajan broj stanovnika sa stečenim imunitetom, kolektivna razina imuniteta je zadovoljavajuća. Stoga su sazrele okolnosti za vraćanje uobičajenom životu, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Silazna putanja epidemije, kao i blaže kliničke slike, daju razlog za optimizam, no s popuštanjem mjera ne smije se popustiti u nužnom oprezu, istaknuo je Beroš.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, istaknuo je pad broja novozaraženih na tjednoj razini za 1,38 posto, te 27 posto manje hospitaliziranih u odnosu na jučer.

Zasad dominira podvarijanta omikrona BA.2, koja je prisutna u 59 posto slučajeva zaraze, ona i dalje uzrokuje blaže kliničke slike i najčešće ne zahtijeva hospitalizaciju.

Nove varijante ne predstavljaju neku opasnost

U Hrvatskoj do sada nisu potvrđene varijante XE, XF ili XD varijanta. XE je kombinacija dvije omikron podvarijante, a XF i XD mješavine su delte i omikrona, tzv. deltakrona, rekao je Beroš te dodao da su sve tri varijante pod monitoringom Svjetske zdravstvene organizacije i ne predstavljaju neku opasnost.

Što se tiče druge docjepne doze, preporuka je da se primjenjuje kod osoba starijih od 80 godina, dok se kod rizičnih skupina u dobi od 60 do 80 godina može razmatrati u pojedinačnim slučajevima.

U Hrvatskoj je postignut značajan stupanj imuniteta cijepljenog i docijepljenog stanovništva, što omogućava rad bolničkih ustanova bez značajnijih opterećenja. Ipak, starija populacija i imunkompromitirane osbe i dalje su osobito ranjiva skupina za COVID.

Stoga se u sustavima zdarvstva i socijalne skrbi nastavlja provoditi dio mjera. Zaposlenici će se testirati najmanje jednom tjedno, a dosadašnja pravila ostaju ista za pacijente koji dolaze na hospitalizaciju i zahvate koji generiraju aerosol.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović podsjetio je da u ponoć prestaju gotovo sve odluke Stožera u vezi dosadašnjih epidemioloških ograničenja.

Obaveza nošenja maski ostaje samo za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu te za zaposlene u ustanovama socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima tih usluga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!