09:51 / 20.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Beroš: Smanjuje se pojava karijesa kod 12-godišnje djece

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se u Hrvatskoj smanjuje pojava karijesa kod 12-godišnje djece.

- Prema zadnjim podacima iz našeg Nacionalnog projekta "Zubna putovnica", smanjili smo KEP indeks 4,3 na 2,6 što znači da se u Hrvatskoj smanjuje pojava karijesa, ispuna i vađenja zuba kod 12-godišnje djece, koja se uzimaju kao referentna skupina pri određivanju navedenog indeksa, istaknuo je Beroš.

Ministar Beroš najavio je sastanke, ponajprije s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, kako bi sagledali reformske mjere koje se odnose na program primarne prevencije, uključujući i područje stomatološkog pregleda te edukaciju od najranije dobi.

Reformski koraci, kaže Beroš, obuhvaćaju i novi model ugovaranja primarne zdravstvene zaštite, uključujući i dentalnu medicinu, s naglaskom na administrativno rasterećivanje zdravstvenih djelatnika i time otvaranje većeg prostora za liječenje i edukaciju pacijenata.

Projekt "Zubna putovnica" Ministarstvo zdravstva provodi zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom komorom dentalne medicine, Hrvatskom liječničkom komorom i županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!