Beroš: Stanje ozljeđene djevojčice i dalje teško

22.03.2020.

08:59

Autor: HRT/Hina

-

-

Foto: - / -

Dijete je teže ozlijeđeno, no ne treba vjerovati neprovjerenim informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama.
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je stanje petnaestogodišnje dijevojčice  stradale u potresu i dalje teško, dodavši kako je ozljeda neurokirurški tretirana, nakon čega je poduzeto intenzivno liječenje.

- Stanje je i dalje teško i zahtijeva mjere intenzivnog liječenja. Prognoza je upitna u ovom trenutku, rekao je Beroš  prilikom obilaska Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

Izvijestio je da mali bolesnici i zdravstveni radnici nisu ozlijeđeni, dok je u potresu najviše oštećen stari objekt, odnosno  tzv. Fischerova zgrada.
Na toj su zgradi popucale sve fasade, rekao je.

- Sreća je da nema ozlijeđenih malih bolesnika i zdravstvenih djelatnika. Oni su svi sada na sigurnom na djelu objekta koji je građevinska struka provjerila da je adekvatan, tako da nema veće štete, kazao je Beroš.

Što se tiče ostalih bolnica, poručio je da ih redom obilazi. KBC Sestre milosrdnice "Vinogradska" je jako dobro prošla, stari dijelovi Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" su loše, dok u novima nema ugroze.

- Stav Vlade je da one bolesnike koji su jutros instiktivno i potpuno adekvatno izišli na otvorene prostore, polako vraćamo, uz suglasnost stručnjaka koji nam moraju ispitati sve te zgrade, rekao je Beroš, izrazivši nadu da će sve bolesnike smjestiti u sigurne infrastrukturne objekte.

Izvijestio je i da je bilo određenih problema u funkcioniranju laboratorija u kojima se vrše testiranja na koronavirus, ali nema informacija o značajnijim poteškoćama.

Vezano za epidemiju koronavirusa, istaknuo je da nema značajnijeg pogoršanja, ali s obzirom na to da se nalazimo u uzlaznom kraku epidemijske krivulje, potrebno je naglašavati da je čuvanje distance od osnovne važnosti.

- Epidemija je daleko značajniji protivnik i ugroza od samog potresa. Iako naravno, ne može se sa sigurnošću reći da se neki veći neće ponoviti, ali epidemija koronavirusa je značajnija ugroza u ovom trenutku, poručio je.

Podsjetimo, 15-godišnje ozlijeđeno dijete jutros je prevezeno u Klaićevu bolnicu u kritičnom stanju.

Anesteziolog Tomislav Kifer rekao je za HRT je rekao da je po navodima roditelja djetetu tijekom potresa najvjerojatnije neki predmet pao na glavu. Rekao je i da je djevojčica dovezena u vozilu Hitne pomoći, u tijeku reanimacijskoh postupka i u kritičnom stanju. 

- Nastavljena je reanimacija. Kad smo dobili ritam, dijagnostički je potvrđeno da se radi o teškoj karniocerebralnoj ozljedi do koje je vjerojatno došlo uslijed potresa. Ozljeda je iznimno teška, ona je u životnoj opasnosti, na lijekovima koji održavaju rad srca i krvnog tlaka, rekao je za hrt.

Jutros se u javnosti pojavila vijest da djevojčica nije preživjela.

- Ona je primljena k nama, kao što sam rekao, u tijeku reanimacijskog postupka. Od dolaska k nama, u nekom periodu od pet do deset minuta je uspostavljen rad srca i dobili smo tlak, kazao je, rekavši kako informacija nije potekla od njih.

Pogledajte izjavu:- Dijete je teže ozlijeđeno, no ne treba vjerovati neprovjerenim informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama, rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dijete od 15 godina prevezeno je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj.

 - Tijekom potresa, u stanu u Đorđićevoj ulici, dijete rođeno 2004. godine je teško ozlijeđeno. Liječnička pomoć djetetu je pružena u Klici za dječje bolesti u Klaićevoj, priopćila je PU zagrebačka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!