19:28 / 14.09.2020.

Autor: Tema dana/IMS/HRT

Beroš: Sve odluke su usmjerene očuvanju zdravlja i života građana

Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)

Foto: - / -

Sve nas je mučio isti problem - kako sačuvati zdravlje i kako spriječiti širenje virusa, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva u Temi dana.
Današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje ono što dugo govorimo - da su naše mjere bile odmjerene, razmjerne, legitimne, usmjerene ka očuvanju zdravlja i života hrvatskih građana u jednom vrlo specifičnom trenutku dolaska jedne nove bolesti za koju u tom trenutku, nismo inicijalno znali kakav će biti krajnji domet, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva u Temi dana.

● Informacije o pandemiji iz minute u minutu pratite na hrt.hr/koronavirus 
 Ustavni sud: Mjere Stožera zakonite osim zabrane rada nedjeljom 
65 novih slučajeva, tri osobe preminule

Pojasnio je kako su u susjednim zemljama ljudi umirali u znatnom broju i sve odluke Stožera su bile usmjerene ka očuvanju zdravlja i života građana. One su, dodaje, bile temeljene na stručnom promišljanju, epidemiološkom promišljanju i svakodnevno su ih komparirali sa sličnim odlukama u zemljama diljem svijeta.

- Sve nas je mučio isti problem - kako sačuvati zdravlje i kako spriječiti širenje virusa, rekao je.

O povjerenju građana u rad Stožera

Osvrnuo se na sve manje povjerenje građana na rad Stožera, rekao je da kada je ugroza bila velika, svi su bili u strahu i slušali preporuke Stožera, no kako je virus pokazao da u Hrvatskoj možda neće biti toliko fatalnih posljedica, svi skupa smo se opustili i počeli propitkivati odluke.

Ponovio je da su sve odluke bile temeljene na stručnom promišljanju i zatu imamo dobre rezultate.

Beroš je rekao da kada je riječ o mjerama, i dalje se moramo truditi pronaći one koje će biti najučinkovitije.

- U datom trenutku smo procijenili da smanjenje mobilnosti je ta mjera koja doprinosi smanjenju širenja virusa i u tome smo uspjeli, rekao je ministar.

Opterećenost zdravstvenog sustava

Današnji broj je nešto manji, ministar Beroš je rekao da je on iznimne važnosti broj hospitaliziranih bolesnika - danas ih je 310.

- Taj omjer dnevno novohospitaliziranih i otpuštenih je meni iznimno bitan jer ukazuje na opterećenje zdravstvenog sustava. To je jedan od bitnijih faktora koji odlučuje o kvaliteti pružanja zdravstvene usluge, dodao je.

"Prilagođavamo se novim okolnostima"

Kod pojedinih bolnica su se počeli pripremati šatori, Beroš kaže da je to lagana priprema za jesen jer šatori u nekim zdravstvenim ustanovama već postoje od ranije i tamo su zbog trijaže bolesnika.

- Novo normalno vrijedi u bolničkom sustavu. Više nije moguć ulazak direktno s ceste, osim u hitnim slučajevima, bez prethodne trijaže i ispunjavanja upitnika i mjerenja temperature. Prilagođavamo se novim okolnostima, dodao je.

Ministar je rekao kako je Svjetska zdravstvena organizacija ukazala kako će tijekom jeseni biti većih problema i trebamo se pripremiti za to.

"Maske u razredu će ovisiti o epidemiološkoj situaciji"

Komentirao je i najnovije odluke lokalnih stožera u Istri i Međimurju gdje maske nisu obvezne na nastavi u školi. Rekao je kako je lokalni stožer u dogovoru sa strukom donio takvu odluku, koja je legitimna.

- Sve će ovisiti o broju novooboljelih RH, odnosno o epidemiološkoj situaciji. Vidjet ćemo, ako epidemiološka situacija bude dobra, nema razloga da i ostali stožeri ne donesu odluke sličnu ovom. Isto tako, ako se situacija pogorša, lokalni stožer promijenit će tu odluku, dodao je.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević se obratila resornom ministru jer se dio roditelja žalio na to da učenici tijekom dana uopće ne izlaze iz zagušljivih učionica na odmore. 

Beroš je rekao da su mjere sjajna preventiva širenja bolesti, no tu je važniji komunikacijski aspekt i od osnovne važnosti je dobro iskomunicirati sa djecom i roditeljima.

- Ako to dobro iskomunicirate, niti jedan roditelj se neće protiviti nečemu što je od iznimne važnosti za njegovo dijete, rekao je.

O smrtnim slučajevima mlađih osoba

U BiH su zabilježeni smrtni slučajevi mlađih osoba, Beroš kaže da je to tako u medicini i da će biti slučajeva oboljenja mlađih osoba koji će preminuti.

- To znači da ne treba banalizirati ovu bolest, potrebno je ozbiljno ju shvatiti, dodao je.

Kaže da je to iznimka, ali može se dogoditi, kao što i stariji bolesnici koji imaju nekoliko dijagnoza, mogu preživjeti.

- Činjenica da se to događa mora nam ukazati na ozbiljnost ove bolesti. Sami možemo najviše doprinijeti da se ovaj virus širi, rekao je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!