11:25 / 31.08.2020.

Autor: HRT

Beroš: Sve zdravstvene ustanove imaju pripravnost za pozitivne na koronavirus

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite RH objavio je da je u protekla 24 sata 146 novozaraženih osoba, a dvije osobe su preminule.
Nacionalni stožer civilne zaštite RH objavio je da je u protekla 24 sata  146 novozaraženih osoba, a dvije osobe su preminule. 

Broj pozitivnih osoba od 25. veljače do danas je ukupno 10.270. Od početka epidemije testirano je ukupno 167.250 osoba, a u protekla 24 sata 1591 uzorak je testiran. Na bolničkom liječenju je 28 novih osoba, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je da je iz bolnice otpušteno pet osoba, a oporavljenih kod kuće je 5908.

U Osijeku je preminuo muškarac koji je bio na respiratoru, a u Vinkovcima je preminula žena. U samoizolaciji je 8681 osoba.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da od danas na snagu stupaju mjere koje su predložili Šibensko-kninska županija, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska te Dubrovačko-neretvanska županija. Pojasnio je da Zagreb nije zatražio nove mjere.

- Produžena je odluka o zabrani prelaska preko graničnih prijelaza do 15 rujna. To se odnosi na sve državljane trećih zemalja, kazao je.

Promijenit ćemo i odluku kojom se obustavlja rad teretana i fitnes centara te druge organizirane rekreacije. Naravno, morat će se primijenjivati sve epidemiološke mjere, dodao je Božinović.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kazala je da je prosječna dob oboljelih oko 45 godina. Od danas je i pet osoba  na respiratoru i imaju teški oblik bolesti. Ostali oboljeli većinom imaju upalu pluća i stabilni su. Povećani broj hospitaliziranih je zato što je i veći broj inficiranih, dodala je Markotić.

"Treba bolje procijeniti rizik u vezi s tim tko treba ići u samoizolaciju"

Krunoslav Capak
, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da nema nikakvih novih kriterija za određivanje mjere samoizolacije.

- Ono što sam spomenuo prije nekoliko dana je da se razgovara o tome da se kod osoba koje potpouno ili djelomično primjenjuju epidemiološke mjere, npr. da u zatvorenom prostoru drže distancu i imaju masku - pažljivo treba procijeniti rizik te sukladno veličini rizika moglo bi se odrediti tko treba ići u samoizolaciju, a tko ne. Često se događa da se svi stave u samoizolaciju iako su neki bili udaljeni više metara i nosili su masku. Dakle, vrlo pažljivo će se se, među epidemiolozima i u epidemiološkom društvu takve situacije prodiskutirati kako bi se detaljnom anamnezom bolje procijenio rizik i odredilo tko treba, a tko ne treba ići u samoizolaciju, kazao je Capak.

Beroš: Ne povećavaju se kapaciteti bolnica zbog koronavirusa, ali smo pripavni

Ministar Beroš rekao je da je većina zdravstvenih ustanova dobila naputak da dio svojih kapaciteta drži pripravnim. KB Dubrava jedna je od njih, a tu su i primorske bolnice.

- To smo napravili zbog turista tijekom srpnja. Kapaciteti su dakle, spremni od ranije. Nismo povećavali broj kapaciteta. Pratimo situaciju i po potrebni ćemo reagirati. U ovome trenutku o povećanju kapaciteta nismo razmišljali. Pratimo težinu kliničke slike i broj novooboljelih. Ako se broj novooboljelih znatnije poveća, mi smo spremni u roku od nekoliko dana aktivirati dodatne kapacitete kao što je to bilo tijekom proljeća. U ovom trenutku nismo još razmišljali o splitskim Križinama i zagrebačkoj Areni. Ako se broj poveća, mi smo spremni u roku nekoliko dana povećati kapacitete, istaknuo je.

Capak: Nema razlika među ljudima oko dužine čekanja rezultata testiranja

Odgovarajući na pitanje novinara postoje li razlike među građanima u vezi s čekanjem na rezultate testiranja, odnosno je li političari kraće čekaju na rezultate testa, Capak je kazao da razlika nema.

- Nitko ne bi trebao čekati šest dana. U HZJZ-u se isti dan obavljaju svi testovi svih briseva koji se dostave i koji se uzmu na licu mjesta. Ako se negdje dogodio nekakav kvar instrumenta ili poremećaj u organizaciji da je netko čekao toliko dugo, onda treba o tome obavijestiti i tražiti svoje pravo. Nitko ne bi trebao čekati duže od 30 ili 40 sati na test, dodao je. Naglašava da ne postoje razlike među ljudima u vezi s čekanjem na rezultate testiranja.

Capak je najavio da će od utorka ponovno biti aktiviran telefonski broj 113 na koji će građani zvati u slučaju sumnje na koronavirus, umjesto brojeva epidemološke službe.

- Brojevi telefona su objavljivani na televiziji jer su se ljudi javljali da ne mogu dobiti epidemiologe kad su im potrebni. Na taj način se htjelo pomoći ljudima, brojevi će biti uklonjeni jer će sada opet biti u upotrebi broj 113, pojasnio je Capak.

Ministar Beroš govorio je i o specijalizacijama za epidemiologiju, mladim liječnicima koji čekaju rad pod nadzorom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!