Beroš: Teško mogu povjerovati da su snimke sa Sv. Duha stvar obračuna

10.05.2023.

14:03

Autor: HRT/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u izjavi novinarima da još traje inspekcijski nadzor u KB-u Sveti Duh vezano uz slučaj muškarca kojega je u čekaonici na Objedinjenom hitnom prijemu (OHBP) mrtvog pronašla kći krajem veljače. Osvrnuo se i na očitovanje KB-a Sveti Duh i Grada Zagreba da je objava snimke tijela na podu bolničke patologije - podmetanje novoj upravi. 

- Tražio sam dopunu inspekcijskog izvješća. Jako je loše kada netko, čekajući u OHBP-u, premine i da pritom njegova obitelj prva nađe pokojnika, rekao je Beroš. Zdravstvena inspekcija, dodao je, u tom slučaju dobila je zadatak utvrditi sve okolnosti, uključujući mogućnost smještaja u bolnici, odnos i kontrolu tijekom opservacije, kao i činjenice - tko je i kako ušao u prostorije OHBP-a.

Osvrnuo se i očitovanje KB-a Sveti Duh i Grada Zagreba da je objava snimke tijela na podu bolničke patologije - podmetanje novoj upravi, odnosno da je netko izvadio tijelo iz rashladnih uređaja, fotografirao ih i poslao medijima. Rekao je kako teško može povjerovati da su objavljene snimke stvar obračuna dijela kadra s novim vodstvom bolnice, tim više jer "određeni podaci od djelatnika KB-a Sveti Duh dolaze u ministarstvo već nekoliko mjeseci".

Poručio je da će odgovor na slične izazove biti preuzimanje osnivačkih prava županijskih i gradskih bolnica na državu, što će se dogoditi početkom sljedeće godine kazavši: To znači veći angažman ministarstva, ali i garantira jedak odgovor na izazove diljem zemlje, što je sada jako različito i nije dobro". 

Osvrnuo se i na slučaj sisačke bolnice u kojoj su dvije pacijentice bile smještene na isti ležaj: "Dobili smo informaciju da je razriješen šef OHBP-a, znači da je ravnatelj prepoznao nečiju krivnju i postupio. Želim da se spriječi takvo ponašanje u bolnici", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!