Beroš: U bolnicama trebamo čvrst zid protuepidemijskih mjera

16.10.2021.

15:40

Autor: HRT/Hina

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Proboj koronavirusa u bolnički sustav i smrt pacijenta u riječkom KBC-u ministar zdravstva Vili Beroš iskoristio je kako bi još jednim upozorio na važnost toga da u zdravstvenom sustavu, posebno u bolnicama, bude čvrst zid protuepidemijskih mjera.

- Primjer preminulog pacijenta u riječkom KBC-u pokazuje da stopostotne sigurnosti nema, rekao je Vili Beroš. Naglasio je i kako je najvažnije da su djelatnici KBC-a u Rijeci postupili na pravi način i da su epidemiolozi onemogućili daljnje širenje virusa. Istaknuo je da su ostali pacijenti stabilno te da u ovom trenutku više ne prijeti daljnje širenje virusa.

Mediji navode da je 76-godišnji pacijent, koji je u riječki KBC primljen zbog liječenja karotidnih arterija, bio na dolasku 'negativan' te cijepljen objema dozama, a pet dana nakon dolaska dobio je COVID i umro.

Za današnji, 600. dan epidemije COVID-a u Hrvatskoj, Beroš je rekao da imamo velik broj novozaraženih, malo ispod dvije tisuće, te dodao da je u tih 600 dana 8877 osoba umrlo od COVID-a. Kazao je da je to bilo vrijeme odricanja i restrikcija, ali da smo naučili kako se boriti protiv virusa.

- Cijepljenje je, naglašavam ponovno, najbolji način za izlazak iz ove krize i danas imamo 15 preminulih, od kojih je troje cijepljeno, a 12 ih nije bilo cijepljeno. To su podaci koji moraju doprijeti do naših glava, rekao je.

Za prosvjede ispred njegove kuće, a zatim i ispred kuće ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemke Markotić zbog ograničenja posjeta bolesnoj djeci tijekom pandemije, Beroš je rekao da je u demokratskom društvu izražavanje kritike u redu, no i poručio: Kritika, međutim, također ima svoja ograničenja. Uznemiravanje obitelji, bližnjih, naše djece, starijih, nije prikladno. 

"Ja sam čovjek razgovora, postoji mjesto i vrijeme za artikuliranje svega" 

- Ako postoje problemi, moramo razgovarati, ali ne na način da se ometa privatnost i onih koji s tom problematikom nemaju nikakve veze. Ravnatelji, poštujući kriterije epidemiologa za garanciju sigurnosti, za najranjivije skupine, djecu, starije i bolesne, odlučuju koliko će roditelji moći boraviti sa svojima, zaključio je Beroš.

Također je rekao da ga zbog prosvjeda nije strah, nego da osjeća nelagodu zbog svoje djece. Beroš je novinarima izjavu dao na izbornom saboru HVIDRA-e, a sudionike skupa pohvalio je jer su svi imali COVID potvrde te poručio da se Hrvatska danas tako brani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!