Beroš u KBC-u Sestre milosrdnice: Izvan funkcije samo kardiosala

22.03.2020.

11:00

Autor: HRT

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bolesnici su za vrijeme potresa izašli van, oni se sada vraćaju, angažirani su građevinari, arhitekti i statičari koji provjeravaju sigurnost zgrada, rekao je Beroš novinarima.
Ministar zdravstva Vili Beroš, koji u nedjelju obilazi zagrebačke bolnice, izjavio je da u KBC-u Sestre milosrdnice nije bilo većih šteta, izvan funkcije je samo kardiosala, pa će pacijenti za intervencijsku kardiologiju biti preusmjereni u Kliničku bolnicu Sveti Duh.

Bolesnici su za vrijeme potresa izašli van, oni se sada vraćaju, angažirani su građevinari, arhitekti i statičari koji provjeravaju sigurnost zgrada, rekao je Beroš novinarima.

Ravnatelj KBC-a Mario Zovak podsjetio je kako je bolnica izgrađena prije stotinjak godina pa su sretni što, osim pucanja zidova i otkidanja nekih dijelova fasade, nema neke strukturalne štete.

Zgrade će danas biti statički pregledane, a iz jedne koje je posebno upitna preseljeno je tridesetak pacijenata u sigurnu zgradu. To su pacijenti s odjela nefrologije i gastroenterologije, a u tom je prostoru i interventna koronarna dvorana, rekao je Zovak.

Zovak kaže kako je svo osoblje bolnice koje je u samoizolaciji dobro, nitko nema simptome. "Pacijent koji je bio neposredno uz pacijenta koji je bio pozitivan na koronavirus po jučerašnjem je brisu negatian, što je jako dobro. I ja sam se jučer testirao i nalaz je negativan", kaže Zovak.

Zaraženi pacijent bio je primljen kao hitni pacijent, vitalno ugrožen i s traumom trbuha, pa da se nije interveniralo bio bi u sat vremena mrtav.

- Istodobno, nismo imali nikakav podatak da je na bilo koji način bio sumnjiv po bilo čemu. Onog trena kad smo dobili informaciju krenuo je proces izolacije. Priče da smo trebali nešto prije napraviti su čista iluzija, kaže Zovak.

Trenutno je u samoizolaciji 12-13 članova medicinskog osoblja, što je sasvim u redu, dodao je Zovak.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da panika nije saveznik u situaciji nakon potresa koji su jutros pogodili Zagreb istaknuvši da će se nakon procjene građevinske struke, pacijenti vraćati u one zdravstvene ustanove čije su zgrade stabilne.

- Prioritet je sada sagledati s građevinskog aspekta stabilnost konstrukcija. Usuglašen je stav svih ravnatelja zdravstvenih ustanova u Zagrebu da u one zgrade koje su stabilne, a dobit ćemo postepeno evaluaciju građevinara, treba postepeno vraćati pacijente, da im se omogući adekvatno pružanje zdravstvene zaštite. Svi drugi pacijenti iz zgrada koje nisu stabilne, bit će zbrinjeni na adekvatan način - poručio je Beroš nakon sastanka državnog vrha u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Ocijenio je da je situacija u okviru ustanova iz zdravstvenog segmenta relativno zadovoljavajuća. Jutros je evakuirana zgrada Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, a ministar je potvrdio da je deset novorođenčadi iz te bolnice adekvatno zbrinuto u prostoru Kliničke bolnice Dubrava. Potvrdio je i da je 15-godišnjakinja teže ozlijeđena u potresu.

- Za sad imamo situaciju s jednom bolesnicom koja je teže ozlijeđena, ima otvorenu cerebralnu ozljedu, u tijeku je dijagnostika i zbrinjavanje koje uključuje neurokiruršku operaciju. U ovom trenutku znamo da je teško ozlijeđena ali ne možemo predvidjeti konačni ishod - izjavio je ministar zdravstva.

Dodao je da je brza reakcija u okviru zdravstvenog sustava bila je jedina moguća i adekvatna te se zahvalio gradskim službama na učinjenome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!