Beroš: U ovom trenutku ne postoji sumnja na trgovinu organima

12:49 / 08.06.2022.

Autor: M.Š./HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HRT / HTV

Ministar zdravstva Vili Beroš uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bio je u Bjelovaru gdje je obilježen Dan grada. Pritom je komentirao navode o transplantacijama organa u KBC-u Zagreb. Zdravstvena inspekcija privremeno je zabranila program presađivanja bubrega živih nesrodnih darivatelja. Utvrđuje se je li na Rebru prekršena medicinska etika - odnosno jesu li u toj bolnici 2019. izvedene dvije sumnjive transplantacije bubrega.

Zbog sumnje na prve slučajeve trgovine organima i dvije sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb iz 2019. godine, nakon svih utvrđenih činjenica, inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima, objavili iz Ministarstva.

- Trgovina organima je nešto na što u ovom trenutku ne postoji sumnja. Inspekcija je već postupala, bila je u toj instituciji, napravili su dubinsku analizu, otkrivene su određene sumnje na disfunkcionalnosti u samom procesu.Transplantacija je doista nešto zaista hvalevrijedno i razvijeno u RH. Ovaj specifični problem se odnosi na transplantacije s nesrodnih živih donora, a koje su iznimno rijetke. Jednostavno ne stoje natpisi da je ugrožen sustav transplantacija. Slučaj je upućen DORH-u da ispita ono što zdravstvena inspekcija ne može napraviti, istaknuo je ministar zdravstva. 

Dodaje i sljedeće.

- Upućen je i spis Hrvatskoj liječničkoj komori, a samo privremeno je prekinut proces darivanja organa s nesrodnih živih darivatelja, kaže Beroš dodajući da nepravilnosti nisu velike, dodaje Beroš. 

Na pitanje zašto je sve predano DORH-u, ministar kaže da je to zbog sumnje u određene nepravilnosti u procesu, ne zbog sumnje u trgovinu organima.

- Trgovina organa je nešto znatno kompleksnije, problematičnije te ekstremno težak krimen u odnosu na elemente koji su do sada uočeni. A to je niz psihosocijalnih procjena, ispunjavanje uvjeta, dostava dokumentacije... Upravo taj nesrazmjer, odnosno činjenica da je u jednoj ustanovi odbijena, a u drugoj prihvaćena transplantacija, je bio element na osnovu kojeg je zdravstvena inspekcija postupala. Daleko od toga da je to sumnja na prodaju organa, ali nepravilnosti koje treba ustanoviti. Sad su u tijeku radnje koje ne mogu komentirati, institucije će utvrditi koji element nije bio adekvatan, kaže ministar.

Proces transplantacija ide dalje punim tijekom, osim onih s nesrodnih živih davatelja organa, dodaje Beroš ističući da smo prvi u Europi i svijetu po broju transplantacija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!