Beroš: U pripremi je niz mjera protiv koronavirusa, ako će biti potrebne

05.03.2020.

09:03

Autor: I.Z./V.K./U mreži Prvog/IMS/HRT

default error photo
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je Hrvatska pokazala spremnost i organiziranost u borbi s koronavirusom te da je u pripremi cijeli niz mjera.
Ministar zdravstva Vili Beroš, prije sjednice Vlade, izjavio je da je Hrvatska pokazala spremnost i organiziranost u borbi s koronavirusom te da je u pripremi cijeli niz mjera, ako će biti potrebne s obzirom na epidemiološku situaciju.

-
Sretan sam s brojem oboljelih jer ako gledate zemlje u okruženju, one pokazuju znatan porast broja oboljelih, a mi smo na samo 10 oboljelih. Vjerujem da je to tako zahvaljujući našim mjerama i cijelom sustavu koji je do sada pokazao spremnost i organiziranost boriti se s tom ugrozom, rekao je Vili Beroš novinarima pred Banskim dvorima.

Upitan može li gospodarstvo izdržati s obzirom na to da neki poslodavci tvrde kako je kriza blizu, izrazio je nadu da će kriza trajati čim kraće i da će toplije vrijeme uzrokovati opadanje epidemije.

- Mi smo u drugačijem položaju nego druge zemlje. Talijansko gospodarstvo trpi enormne gubitke i upravo na ovaj način - sprečavanjem širenja bolesti, borimo se i za hrvatsko gospodarstvo, ocijenio je ministar.

Potvrdio je da se razmišlja o nekoj vrsti fonda za pomoć, o čemu su u stalnoj komunikaciji s ministrom financija Zdravkom Marićem te da imaju niz mjera koje su spremne za aktivaciju ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Beroš je razgovarao i s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, koja je najavila osiguravanje alternativnog načina praćenja školskog programa putem interaktivne internet nastave, bude li potrebno.

Ponovio je da ljudi moraju biti oprezni, ali generalne zabrane organiziranja raznih događaja nema.

- Ako je riječ o nekom događaju gdje dolaze potencijalno strani turisti i strani državljani koji dolaze iz zaraženih regija, apsolutno se preporuča daleko veći oprez. Međutim, ako je riječ samo o hrvatskim građanima, onda ne smatram da u ovom trenutku postoji rizik jer je epidemiološka situacija pod nadzorom, poručio je.

Potencijalna opasnost su i vozači koji svakodnevno prelaze granicu ali, ističe Beroš, prema njima se postupa s adekvatnim pozorom, iako se ne ograničava njihova mogućnost kretanja.

- Statistički, ako gledamo ovih dana koliko je takvih vozača prešlo granicu, vidimo da nema znakova jače ugroze u tom smislu, ali iz sata u sat pratimo situaciju i reagirat ćemo s adekvatnim mjerama, kaže ministar.

Beroš: Broj oboljelih nije promijenio u odnosu na jučer

Kako se Hrvatska bori s koronavirusom i kako se priprema s obzirom na dramatične brojeve koji dolaze iz Italije, u emisiji "U mreži Prvog" govorili su ministar zdravstva Vili Beroš, zamjenica ravnatelja za javno zdravstvo dr. sc. Ivana Pavić Šimetin te pročelnica za zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. sc. Đulija Malatestinić koja je i predsjednica Stožera za zarazne bolesti.

Ministar Beroš kazao je da se broj oboljelih nije promijenio u odnosu na jučerašnji dan. Naglasio je da je potvrđeno 10 slučajeva zaraze koronavirusom. Pet slučajeva je u Rijeci, tri su u Zagrebu te dva u Varaždinu.

Beroš je kazao da su u tijeku 272 testiranja te da 10-ak još nije dovršeno.

Najavio je da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusa, ali da je to samo administrativna mjera te da se ne odnosi na zatvaranje škola.

Rekao je da je u Italiji jutros povećan broj osoba koji boluju od koronavirus te da se epidemiološka situacija ondje i dalje pogoršava.

Pavić Šimetin kazala je da epidemiološka služba u Hrvatskoj ima 24-satna dežurstva te da Hrvatski zavod za javno zdravstvo za svaku situaciju koja zahtijeva specifične preporuke i specifična postupke pokušava izraditi posebne naputke.

Kazala je da se na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo mogu naći sve relevantne i važne informacije koje zanimaju građane. Pavić Šimetin ističe da su uveli još dva dodatna telefonska broja koji su dostupni građanima od 8 do 22 sata radnim danom te vikendom od 8 do 14 sati. Brojevi su 091 4683032 i 099 4683001.

Beroš je istaknuo da je Hrvatska nastojala biti korak ili dva ispred bolesti te da smo se dobro pripremili za dolazak koronavirusa u Hrvatsku.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj 2600 osoba pod nadzorom što je rezultiralo dobrom epidemiološkom slikom, jer u deset dana samo je deset oboljelih, te da može reći da je epidemiološka situacija vrlo povoljna.

- Nastojali smo ništa ne prepustiti slučaju, biti promišljeni, organizirani i pokazati svoju volju i da se nosimo na najbolji mogući način, rekao je Beroš.

Malatestinić ističe da je situacija još pod kontrolom, jer su u Rijeci svi slučajevi  zaraženih pripadnici šire obitelji. Dodala je da su tri osobe i dalje u bolnici te imaju temperaturu, ali s blagim simptomima. Ostali su članovi obitelji u samoizolaciji bez ikakvih znakova bolesti. Istaknula je da je u Primorsko-goranskoj županiji 430 osoba pod nadzorom.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusa, ali da je to samo administrativna mjera te da se ne odnosi na zatvaranje škola.

Dodaje da je potrebno naglasiti da je klinička slika bolesnika zaraženih koronavirusom zadovoljavajuća te nema potrebe za raspodjelom zdravstvenih radnika, ali da Hrvatska treba biti spremna i za tu mogućnost.

Pavić Šimetin je istaknula da samoizolaciju izriče dežurni epidemiolog te da se  potpuno treba držati njegovih uputa.

- Važno je da se pri ulasku u Hrvatsku iskreno i temeljito kaže graničnom policajcu gdje ste bili i gdje ste putovali posljednjih 14 dana kako bi se mogao taj lanac postupanja pokrenuti, kazala je.

Beroš je istaknuo da se u užem kabinetu Vlade svakodnevno komunicira o širenju koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!