12:48 / 23.06.2020.

Autor: B.A./HRT

Beroš u Splitu: Imamo 30 novooboljelih

-

-

Foto: - / -

Prema mojim spoznajama, u ovom trenutku imamo 30 novooboljelih u Hrvatskoj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Prema mojim spoznajama, u ovom trenutku imamo 30 novooboljelih u Hrvatskoj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš tijekom posjeta Kliničkom bolničkom centru Split na Križinama danas oko 13.20. Rekao je i kako ne vjeruje da je ovo drugi val jer je epidemija u okruženju kontinuirano tekla i nije bila prekinuta.

Beroševu izjavu prenosili smo uživo na Facebook-stranici HRT vijesti:Beroš je između ostalog rekao da su svjesni činjenice da je novo žarište u Đakovu.

- Još tijekom sinoćnje večeri sam bio u kontaktu s epidemiolozima u Osijeku i ravnateljem KBC-a koji me izvijestio da je epidemiološko istraživanje u tijeku. (...) Rekli su da je sve pod kontrolom te da obavljaju epidemiološke izvide, rekao je Beroš.

Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu

Beroš, koji je pri davanju izjava zamolio novinare za malo razmaka, naglasio je da je virus još među nama. Rekao je da je došao u KBC Split kako bi mu ravnatelj pokazao kapacitete koji su spremni za prihvat eventualnih Covid-19-pozitivnih bolesnika u skladu s uputstvom Ministarstva zdravstva koje je otišlo prema svim zdravstvenim ustanovama.

- Sve zdravstvene ustanove moraju imati pripremljene ovakve kapacitete iz razloga što smo se otvorili, otvorili smo se i turizmu i jasno je, naravno, da se mogu pojaviti određena žarišta, rekao je Beroš.

- Svjedočimo tome da imamo određeni broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u zadnjih nekoliko dana, međutim, treba reći da smo po broju aktivnih slučajeva sa Slovenijom na začelju Europe. Naša epidemiološka situacija je i dalje dobra, međutim, to ne znači da se možemo opuštati, naprotiv, oprez je potreban i dalje, poručio je Beroš.

Dodao je da je značajno da od jutros nema novooboljelih u Zadru, da su novooboljeli dobrog kliničkog stanja te da je samo jedan od njih imao blažu povišenu temperaturu, a nitko nema kliničkih simptoma.

Poručio je da će aktivirati prave mjere u potrebnom trenutku.

Naglasio je odgovornost organizatora teniskog turnira u Zadru, ali i dodao da je na svim pojedincima da se pridržavaju mjera.

- Vjerujem da organizator ne može nužno utjecati na sve one koji žele zagrliti nekog, slikati se s nekim, rekao je Beroš.

- Malo smo se opustili kao narod, ali zato sad moramo naučiti određenu lekciju i ponovno se odgovorno ponašati, dodao je.

Na novinarsko pitanje zašto ne nosi masku Beroš ju je pokazao i rekao da je njegova maska tu te da je sad ne nosi zbog toga što su na dovoljnoj udaljenosti, a da će je staviti kad uđe u zgradu.

Beroš je rekao i da ne vjeruje da je ovo baš drugi val.

- Da bi se drugi val službeno tako prozvao, potrebno je da postoji određeni diskontinuitet u epidemiji. Mi smo u Hrvatskoj imali savršenu situaciju, danima bez novooboljelih, međutim, u našem okruženju epidemija je kontinuirano tekla, nigdje ona nije bila prekinuta pa da sad imamo ponovnu pojavu, odnosno drugi val, rekao je Beroš, dodajući da stručnjaci kažu da je drugi val više za očekivati u rujnu.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je da je u tom KBC-u liječen najveći broj najtežih bolesnika za zadnjeg velikog vala pandemije, pohvalivši sve djelatnike i zahvalivši im na požrtvovnom i stručnom radu.

- Ako se poveća broj bolesnika u odnosu na sadašnje izvanredno stanje o kojem je govorio naš ministar, KBC Split će to dočekati spreman. Mi u svakom trenutku imamo 30 soba potpuno opremljenih za liječenje najtežih bolesnika, rekao je Meštrović, dodavši da se ne treba ničega plašiti.

Rekao je i da je jedan dio bolnice fizički odijeljen tako da može funkcionirati potpuno neovisno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!