14:29 / 22.06.2020.

Autor: HRT

Beroš u Zadru: Sve je pod nadzorom, ali oprez je bitan

-

-

Foto: - / -

Nakon sinoćnjih loših epidemioloških vijesti iz Zadra s turnira "Adria tour" povećava se broj pozitivnih na koronavirus, a i onih koji moraju u samoizolaciju.
Ministar zdravstva Vili Beroš prilikom posjeta zadarskoj bolnici rekao je da je došao dati potoru zdravstvenoj službi. Pozvao je sve da se pridržavaju epidemioloških mjera. - Epidemiološka služba brzo se organizirala, stvoreni su timovi koji s brzu postupali u epidemiološkom smislu. Napravili su izvide. Do sada je 47 ljudi stavljeno u samoizolaciju. Primljeno je preko 600 poziva građana koji su zabrinuti, kazao je Beroš. Istaknuo je da je poštivanje epidemioloških mjera zadatak i obveza, a ne više preporuka.

Smatra da je ono što se dogodilo u Zadru dokaz da situacija s koronavirusom još nije pri kraju te je i dalje potreban oprez. No također dodaje da ova situacija nije neočekivana. 

- Mi smo se otvorili s preko 10 zemalja i za njih vrijede određena ograničenja ekonomskog aspekta. Putovanja nisu problem. Ako idemo u neku zemlju iz neodgodivih razloga, a situacija je lošija nego u Hrvatskoj, onda moramo paziti i biti odgovorni. Izbjegavati kontakte, koristiti  maske, prati ruke, onda je mogućnost minimalna, to je "ključ", a ne zabrana putovanja, rekao je Beroš.

Zabranjene su posjete bolnici i aktivirani Covid kapaciteti, a svi u bolnici su obvezni nositi maske. Jučer je provedeno 29 testiranja te su tri osobe bile pozitivne. Danas su testiranja rađena u tri navrata - 13 osoba koje su testirane tijekom jutra su negativne, u drugoj grupi je testirano 14 ljudi, a rezultat će biti oko 15 sati , dok će rezultati za skupinu od 40 osoba biti gotovi oko 19 sati, naglasio je Beroš i dodao da  je virus i dalje oko nas te podsjeća na nužnost fizičke distance, izbjegavanje kontakta i održavanje higijene.

- To u ovom slučaju nije napravljeno, stoga pozivam organizatore takvih zbivanja, a ona su moguća jer smo se otvorili životnim aktivnostima, da se striktno pridržavaju mjera koje su preporučene. To više nije preporuka već zadata obaveza, rekao je.

Govoreći o premijeru Andreju Plenkoviću u Zadru, Beroš kaže da on u Zadru nije imao bliskih kontakata.

- Aktivnosti koje je premijer Plenković provodio u Zadru ne uključuju niti jednu od definicija bliskog kontakta i prema njemu nije izrečena nikakva epidemiološka mjera, ali se on iz preventivnih razloga odlučio testirati. Nije boravio u zatvorenom duže od 15 minuta, niti na otvorenom licem u lice duže od 15 minuta na udaljenost manjoj od dva metra, niti je ostvario fizički kontakt. Dakle, nije se rukovao jer je poštivao mjere Stožera civilne zaštite, kaže Beroš.

Dodao je da građani Srbije ne moraju nužno biti testirati pri dolasku u Hrvatsku. "Oni mogu doći uz opravdani ekonomski razlog. Ako nisu bolesni i ne pokazuju simptome, oni se ne testiraju rutinski", rekao je.

Ponovno je naglasio da je sve pod kontrolom, ali da je oprez bitan te da epidemiološka situacija ne nalaže da se djeci preporuči da ne idu u školu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!