12:09 / 16.10.2020.

Autor: M.M./HRT/Hina

Beroš: Virus ozbiljno prijeti na sve strane

-

-

Foto: - / -

Mjere nisu kazna, one su stručno utemeljene i donesene da preživimo ovu ugrozu, rekao je Beroš.
Svjedočimo onom što nije specifično samo u Hrvatskoj, već dnevni brojevi rastu i u bližem okruženju, ali i u cijeloj Europi, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. 

-
Covid-19 - najnovije informacije    
- Koje su granice izdržljivosti hrvatskog zdravstvenog sustava?   

- Virus ulazi u zdravstveni sustav, virus kuca na vrata domova za starije i nemoćne, prijeti ozbiljno na sve strane, rekao je te istaknuo da je krajnje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke. Odustanemo li od osobne odgovornosti, virus će upravljati našim životima, dodao je.

Pridržavanje mjera je nužno da spriječimo eksponencijalni rast. Mjere nisu kazna, one su stručno utemeljene i donesene da preživimo ovu ugrozu, rekao je Beroš. 

Ovo nisu brojevi i postoci da bi nekog plašili. No zadatak je transparentno upozoravati na stanje u zdravstvenom sustavu.

U zadnja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika, a jučer je umrlo troje ljudi, rekao je Beroš.

U KBC-u Rijeka popunjeno je 31 posto kapaciteta, u KBC-u Osijek 81 posto kapaciteta, u KBC-u Split 27, a u KB-u Dubrava 60 posto, rekao je te dodao da je virus ušao u KB Sveti Duh, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice, u bolnicu u Popovači, OB Našice i OB Zabok.

- Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom. Minorizirati mjere nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih, poručio je ministar.Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da svjedočimo zabrinjavajućem porastu broja novooboljelih, iako nema posebnih žarišta. 

- To je zrakasto širenje koje se događa jer se ne pridržavamo osnovnih mjera higijene, nošenja maski i držanja distance, iako Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi, rekao je.

Apelirao je na građane da prihvate mjere, da ih se drže i ponašaju se odgovorno jer samo na taj način možemo zaustaviti ovaj rast, izravnati krivulju i očekivati pad, rekao je Capak.

- Bolnički sustav mobiliziran je maksimalno i Klinika za infektivne bolesti je popunjena COVID-bolesnicima, a kapaciteti u KB-u Dubrava popunjavaju se kontroliranim tempom, rekao je koordinator bolničkog liječenja zaraženih koronavirusom u KB-u Dubrava Ivica Lukšić.

Istaknuo je da, iako su brojevi povećani, dobro je što nemamo veći porast broja teško oboljelih koji zahtijevaju intenzivno liječenje.

Mi držimo stvari pod kontrolom, ali trenutak je da se uozbiljimo i sačuvamo zdravstveni sustav koji je uz domove za umirovljenike najosjetljivija karika u našem društvu kako bismo mogli osigurati zdravstvenu skrb za sve.Na pitanje ima li dovoljno zdravstvenih kapaciteta, ministar Beroš rekao je da se trude osigurati dovoljan broj. 

- U ovom trenutku mobilizacijom kadrova unutar zdravstvenog sustava vjerujem da ćemo moći pokriti akutne potrebe, rekao je.

Iznio je podatke o 917 specijalista i specijalizanata u intenzivnoj njezi, 14.460 hospitalnih kreveta, 850 respiratora i oko 1450 intenzivnih kreveta. Dodao je i da su pokrenuli planove za aktiviranje sekundarnih centara, uključujući Arenu u Zagrebu, koji će se aktivirati ako broj oboljelih bude rastao. 

Razmišlja se i o uvođenju hladnog pogona u bolnice u koje je ušao virus, no ministar ističe da će to biti selektivno jer ljudi obolijevaju i od drugih akutnih stanja i moraju se moći liječiti na adekvatan način.

U ponedjeljak će ekspertna skupina odrediti u kojim će se se zdravstvenim ustanovama preći na hladni pogon, najavljeno je.

Kada je riječ o novim mjerama, Capak je rekao da o njima ne razmišljaju, jer se očekuje učinak nedavno uvedenih mjera, ali da ima prostora za pooštravanje.

- Ima mjesta za unapređenje i uvođenje novih mjera, ali sigurni smo da su i ove mjere dostatne ako bi ih se pridržavali, dodao je ministar Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!