17:44 / 21.10.2020.

Autor: HRT

Beroš: Virus se zrakasto širi, trebamo biti oprezniji nego ikad

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je nekaon užeg kabineta Vlade da se sagledava situacija i pronalaze rješenja u vezi s veledrogerijama koje su uvjetovale isporuku lijekova.
Virus Covid-19 širi se među populacijom horizontalno zrakasto i trebamo biti oprezniji nego ikad, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka užeg kabineta Vlade. Kazao je i da  se sagledava situacija i pronalaze rješenja u vezi s veledrogerijama koje su uvjetovale isporuku lijekova. 

➡️ Obustavljena isporuka lijekova bolnicama na zadarskom području 
➡️ Novozaraženih 1424, preminulo 11 osoba 
➡️ Ravnatelji bolnica o nedostatku lijekova i borbi s Covidom 
➡️ Božinović: Dok traje epidemija, suzdržite se od velikih druženja 
➡️ Nova lokacija za testiranje - na Zagrebačkom Velesajmu 

- Razumijemo i veledrogerije. Međutim moramo primijetiti da se taj pritisak pred izbore ili rebalans ponavlja iz godine u godinu. To je i razumljivo. U tom kontekstu razgovarali smo o njihovim pošteškoćama u odnosu s dobavljačima, odnosno proizvođačima lijekova. Na idućem sastanku stavit ću se na raspolaganje da poduprem njihova nastojanja da stupim u kontakt s domaćim i stranim proizvođačima lijekova. Koronakriza je poremetila mnoge financijske i druge tokove. Radimo na pronalasku rješenja i siguran sam da ćemo pronaći dobro rješenje, kazao je Beroš. Na upit novinara rekao je kako vjeruje da će se rješenje pronaći prije isteka roka od mjesec dana.

Rekao je i da je danas bilo riječi o strukturi dugova. Imamo određena pitanja veledrogerijama, pa kada  dobijemo odgovore onda ćemo razgovarati o otplati, dodaje Beroš.

Kazao je i da nije na sastanku poručio da treba obustaviti distribuciju lijekova prema bolnicama. Dodao je da je na rast troška utjecao i koronavirus, odnosno nabavka maski, vizira i ostale zaštitne opreme.

- Osim toga, neki specifični lijekovi, čiji troškovi se mjere u milijunima kuna, također su povećani a vezani su uz Covid-19 epidemiju. Trošak testiranja je preko 200 i nešto milijuna kuna. Ne bih rekao da je Covid-19 kriza jeftina, kazao je Beroš.

"Virus se širi horizontalno zrakasto, trebamo biti oprezniji no ikad"

Broj zaraženih je danas veći nego ikad. Još ćemo nekoliko dana pričekati eventualni učinak ranijih mjera.

- Ako se ne dogode pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne ali balansirane mjere koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja, rekao je ministar i opet ponovio kako građani odgovornim ponašanjem mogu doprinijeti sprečavanju širenja virusa. Sami smo najbolji lijek  za ovu epidemiju ako poštujemo mjere. Tek tada možemo očekivati da će broj zaraženih posustati. Iako moram reći da se virus horizontalno, zrakasto širi među populacijom. Stoga trebamo biti oprezniji nego ikad, kazao  je.  

Na pitanje o uvođenju policijskog sata, Beroš je rekao da ga neke države jesu uvele, ali da ne želi sada dati potvrdan  odgovor.

- Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude potrebno, rekao je i dodao prije toga postoji niz drugih mjera koje se mogu poduzeti.

Marić: Nastojat  ćemo naći iznos od 300 mil. kn do rebalansa

Novinarima se potom obratio i ministar financija Zdravko Marić koji je kazao da će novi sastanak s veledrogerijama biti krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna. Naglasio je da treba sagledati strukturu duga i rokove plaćanja.

Istaknuo je i da će se idući četvrtak usvajati rebalans proračuna i proračun za iduću godinu. 

- A do rebalansa će se nastojati, u okviru preraspodjele, naći određeni  iznos. To je iznos od oko 300 milijuna kuna, a od rebalansa računamo i na jedan veći i izdašniji iznos, kazao je i ponovio da ministar Beroš i on nastavljaju razgovore s veledrogerijama. 

Ukupne obveze u zdravstvu prešle su 10 milijardi kuna. Naglašava da  je potrebno sagledavati i prihodnu, ali i troškovnu stranu u zdravstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!