07:03 / 11.02.2020.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Beroš: Višestruko više umrlih od gripe nego od koronavirusa

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, arhiva

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

To je druga osoba koja je primljena na splitsku Infektologiju, a kod koje postoji sumnja na koronavirus. Osoba je izolirana u posebni dio klinike.
U KBC Split u ponedjeljak je primljena još jedna osoba za koju se sumnjalo na zarazu koronavirusom. Ipak, nalaz je negativan.

-
U Kini više od tisuću mrtvih od koronavirusa

Kineskinja, koja je jučer primljena na posebni odjel Klinike za infektologiju, nije zaražena koronavirusom - potvrđeno je iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu koji obavlja analize.

To je druga osoba koja je primljena na splitsku Infektologiju, a kod koje je postojala sumnja na koronavirus.

- Pacijenti iz Vinkovaca i Splita nisu zaraženi, a nova je informacija da u svijetu imamo više od 43.000 zaraženih. Imamo više od 1.018 mrtvih. Mislim da epidemiološka situacija u Europi i u Hrvatskoj više nego zadovaljavajuća. U četvrtak je izvanredno Vijeće EU-a gdje ćemo probati voditi riječ oko usuglašavanja mjera koje se provode na nivou svih država u Europi, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš o situaciji s koronavirusom.

Ako pogledamo broj oboljelih ili umrlih od gripe i influence, taj je broj višestruko veći.

- Treba iz dana u dan pratiti što se događa i poduzimati adekvatne mjere, kazao je.  

U Ženevi sastanak vodećih svjetskih stručnjaka

Vodeći svjetski stručnjaci za koronavirus sastat će se Ženevi na dvodnevnom sastanku u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema posljednjim podacima u Kini je umrlo više od 1.000 osoba, potvrđeno je više od 42-ije tisuće oboljelih, a u ostale 24 zemlje -  319 zaraženih.

Udvostručio se broj zaraženih i u Velikoj Britaniji. Tamošnje su vlasti zarazu proglasile ozbiljnom prijetnjom te dale veće ovlasti liječnicima kad je riječ o izolaciji oboljelih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!