Bešenićima nepravomoćno po 3,5 godina za fiktivni otkup PET ambalaže

02.12.2021.

16:35

Autor: Vijest/P.F./HRT/Hina

Suđenje  za fiktivni otkup PET ambalaže

Suđenje za fiktivni otkup PET ambalaže

Foto: Vijesti / HRT

Na Županijskom sudu u Zagrebu u četvrtak su na tri i pol godine zatvora nepravomoćno osuđeni bivša saborska zastupnica HDZ-a Barbara Bešenić i njen sin Krunoslav Bešenić optuženi da su fiktivnim otkupom PET ambalaže oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 105 milijuna kuna.

Majci i sinu Bešenić presudom je oduzeta i nepripadajuća imovinska korist od 21,5 milijuna kuna, dok je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dosuđen imovinsko-pravni zahtjev od 105 milijuna kuna, precizirala je u objavi sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Koraljka Bumči.

Uz Bešeniće, nepravomoćnom presudom na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora, uz rok kušnje od dvije godine, osuđen je Miho Zrnić Marinović, dok je njegova tvrtka Odlagalište sirovina kažnjena s 15.000 kuna.

Uskok je, uz Bešeniće i Zrnića Marinovića, teretio i bivšeg direktora Fonda Vinka Mladinea te Dragana Mijoča koji su nepravomoćno oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza. Među optuženima je u vrijeme podizanja optužnice 2013. godine bio i Dražan Kovač koji je u međuvremenu pobjegao u Austriju gdje izdržava kaznu zbog malverzacija jer je odbio izručenje Hrvatskoj.

Šestorka je na početku postupka bila optužena za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su oštetili fond no u tom dijelu je donesena odbijajuća presuda zbog zastare.

Za prvo kazneno djelo udruživanja, koje je za javnost možda bilo i najinteresantnije, je nastupila zastara po najduljim zastarnim rokovima. To nije dobro za pravni sustav, ali dobro je za one optuženike koje mi branimo, rekao je Veljko Miljević, odvjetnik Barbare Bešenić.

- USKOK je djelomično zadovoljan sa izrečenom presudom. Međutim, odluku o tome u kojem smjeru će se uložiti žalba donijet ćemo nakon što zaprimimo pisani otpravak, najavila je Martina Semeraj, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Optužnica je teretila Barbaru Bešenić i njezine suoptuženike da su od 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru dvostruko nalaćivali PET ambalažu koja u konačnici nije bila prikupljena niti predana koncesionaru, čime su oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 105 milijuna kuna. Uz to, Mladineo je kao čelnik fonda bio optužen za neosnovani oprost dugova Barbari Bešenić u iznosu od 1,3 milijuna kuna.

Sutkinja Bumči je, obrazlažući osuđujući dio presude, naglasila kako je neosporno utvrđeno da je tvrtka BBS u vlasništvu majke i sina Bešenić unosila u poslovne knjige lažne podatke što je potvrđeno vještačenjem i iskazima svjedoka.

Bešenićima je kao otegotna okolnost cijenjena visina štete, dok je kao olakotna okolnost cijenjen protok vremena, dodala je sutkinja.

Obrazlažući oslobađajući dio nepravomoćne presude, sutkinja je pojasnila kako nije dokazano da su optuženici počinili djela za koja ih se teretilo te da nije utvrđeno kako je Mladineo pogodovao tvrtki BBS radi ostvarivanja financijske koristi.

Mladineo je i ranije optuživan da je nanosio štetu fondu kojem je bio na čelu poslujući sa zadarskim poduzetnikom Zrnićem Marinovićem i marketinškom agencijom Fimi medija preko koje se, prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda, punio HDZ-ov "crni fond".

Nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda, kojom je Mladineo u listopadu 2018. oslobođen u jednom od krakova afere Fimi media, ukinuo je Vrhovni sud vrativši suđenje na početak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!