14:04 / 13.08.2020.

Autor: Igor Rotim/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Besplatan prijevoz osoba s invalitidetom

-

-

Foto: - / -

Tetraplegičari i paraplegičari u Osječko-baranjskoj županiji dobili su besplatni prijevoz i za aktivnosti koje nisu vezane za liječenje.
Uz pomoć ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, osječka udruga tetraplegičara i paraplegičara pokrenula je prijevoz osoba s invaliditetom, prilagođenim kombi vozilom.

Korisnici s područja Osječko-baranjske županije tako u sljedeće tri godine mogu osigurati besplatnu vožnju do odredišta koja nisu nužno vezana uz liječenje, čime se pokušava podići kvaliteta njihova društvenog života.

Paraplegija je Anrijanu Levačić vezala za kolica od rođenja. Do posla je teško doći, a priliku je pronašla u sklopu projekta Udruge UPiT. U tome je prepoznala novu priliku. Na pola radnog vremena svakodnevno koordinira vožnje kombija prilagođenog za prijevoz osoba s invaliditetom.

- Cijeli život se borim, želim raditi, ne želim sjediti kod kuće i to mi je ova udruga evo pružila, konačno nakon dugo vremena priliku. Moj posao je svaki dan zaprimati pozive, voditi evidenciju tih poziva, u dogovoru s vozačem i sa voditeljem projekta znači odrađivati te vožnje, kaže Anrijana.

Projektom je osiguran prijevoz svih koji imaju pomagala za hodanje, na području Osječko-baranjske županije, za neformalne potrebe, poput posjeta rodbini ili primjerice kazalištu. U Osječko-baranjskoj županiji jedino grad Osijek ima vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom u javnom prijevozu. Stoga u udruzi vjeruju da će interes biti velik.

- Pozivamo i ostale osobe s invaliditetom, bez obzira na pripadnost bilo kojoj udruzi da nam se jave i ako trebaju nekakav prijevoz koji podrazumijeva prijevoz pristupačnim kombi vozilom da nam se jave i rado ćemo im to ustupiti, govori predsjednik Udruge UPiT Danijel Balažić.

Rabljeni kombi kupljen je uz pomoć donacija, a 450 tisuća kuna od države pokriva sve ostale troškove programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!