Informirajte se o euru pozivom na besplatni broj 0800 2023

12.10.2022.

07:00

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ROBERT MICHAEL / DPA

Još je malo vremena ostalo do prelaska na Euro 1. siječnja 2023. Sve što vas zanima možete saznati na besplatnom telefonskom broju 0800 2023. HNB je organizirao pozivni centar, a mi smo provjerili kako funkcionira i što najviše zanima građane.


Desetak vrijednih djelatnika pozivnog centra strpljivo odgovara na brojna pitanja građana.

Građani mogu zvati  telefon svaki dan od 8 do 18 sati. Najviše je poziva umirovljenika. 

- Najviše ih zanimaju informacije vezane na način na koji će promijeniti gotovinu, da li će imati kakve troškove i gdje se to može napraviti, rekao Marko Škara, voditelj tima pozivnog centra.

Zaposleni građani imaju drukčije probleme vezane za euro.

- Ono što me brine više s psihološkog aspekta, kako će mi plaća izgledat 1.1.2023., bojim se kad pogledam tu plaću, prije je iznosila nekoliko tisuća kuna, a sad će iznosit par stotina eura, kazala je Kristina.

Od 1. listopada građani mogu višak kuna stavljati u banke bez naknada. Tako će najlakše izvršiti konverziju u euro, tvrde u HNB-u.

- U razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja naši građani će moći besplatno podizati gotovinu na bankomatima. Znači, od 15. prosinca do kraja prosinca, kada je vrijeme najvećih kupnji u Hrvata, moći će besplatno podići svoje kune i na bankomatima drugih banaka bez ikakve naknade, a eure od 1. siječnja do 15. siječnja na svim bankomatima, rekao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

U HNB-u ističu da će u bankomatima biti dovoljno malih apoena eura.

- Bankomati koji će isplaćivati eure prva tri mjeseca biti će primarno punjeni apoenima od 10 i 20 eura, znači sitnim apoenima kako bi se postigla kapilarna raširenost malih apoena i ne bi se radio pritisak na trgovce, rekao je Mavriček.

Podsjećamo, svi građani koji imaju dodatne upite vezane za euro, slobodno mogu nazvati besplatni info telefon na 0800 2023, a za one mlade i vične internetu slobono neka odu na web stranicu euro.hr.

Iz pozivnog centra poručuju da će na sva pitanja rado odgovoriti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!