Besplatni higijenski ulošci učenicama u riječkim osnovnim školama

27.10.2021.

15:38

Autor: Hina/HRT/D.D.

Besplatni higijenski ulošci učenicama u Rijeci

Besplatni higijenski ulošci učenicama u Rijeci

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U riječkim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka od idućeg polugodišta učenicama će na raspolaganju biti besplatni higijenski ulošci, najavila je u srijedu zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Za to je gradska uprava u sljedećoj godini namijenila 200 tisuća kuna iz gradskog proračuna.


Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo je da je uvođenje higijenskih potrepština u škole korak prema planiranom uvođenju zdravstvenog odgoja u osnovne škole u Rijeci.


Taj projekt potaknut je uspjehom Građanskog odgoja i obrazovanja, pri čemu je taj riječki model preuzet i u brojnim drugim sredinama u Hrvatskoj, rekao je.


Palčevski je naveo da do kraja tekućeg mandata gradske vlasti planiraju pripremiti program zdravstvenog odgoja i potom ga u drugom mandatu uvesti u škole.  


Na uvođenje besplatnih higijenskih uložaka u škole gradsku vlast je potaknulo istraživanje udruge PaRiter, koje je pokazalo da su dijelu djevojčica nedostupne higijenske potrepštine. 


Koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter Marinella Matejčić upozorila je da je problem i nedostatak higijenskih uvjeta u školama, poput koševa za smeće, ali i tople vode i sapuna u nekim školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!