17:00 / 30.12.2020.

Autor: B.A./Hina

Besplatni pozivni centar za prijavu štete i procjenu uporabljivosti

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u potresu od srijede je otvoren besplatan pozivni centar 0800 2021.
Za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u potresu od srijede je otvoren besplatan pozivni centar 0800 2021, gdje mogu prijaviti oštećenja te zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina, izvijestilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

➡️ UŽIVO: Najnovije informacije o potresu: Petrinja, Sisak, Glina
➡️ Službeni račun Državne riznice za pomoć stradalima u potresu
➡️ Sastanak Andreja Plenkovića s europskim povjerenikom za krizno upravljanje

Svrha preliminarne stručne procjene uporabljivosti građevine je što skorije detektiranje stvarnih oštećenja te izdavanje preporuka mogu li se građani vratiti u svoje domove ili je građevina neupotrebljiva (ili privremeno neupotrebljiva) i nije za boravak ljudi, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministarstvo je pritom pozvalo volontere, stručnjake za građevinske konstrukcije koji su voljni pomoći pri procjeni uporabljivosti, da se jave.

Objavilo je i poveznice za obrasce - za zahtjev za obavljanje procjene uporabljivosti građevine te za prijavu volontera za procjenu uporabljivosti građevine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada na današnjoj sjednici donijela i zaključak o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima, prema kojem se osiguravaju sredstva u državnom proračunu za isplatu naknade za putne troškove i dnevnica za volontere.

Nakon razornog potresa koji je jučer pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, sve stručne službe odmah su izašle na pogođene lokacije, istaknuli su iz Ministarstva te zahvalili svima koji su se stavili na raspolaganje i danonoćno rade kako bi se zajamčila sigurnost građana, a zatim i popravak objekata te vraćanje građana u njihove domove.

Posebne zahvale uputili su timu profesora Josipa Atalića s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, koji koordinira rad volontera inženjera, tvrtki GDi iz Zagreba, koja je omogućila alat s geolokacijom građevina i prijavom zahtjeva za procjenu upotrebljivosti i prijavom volontera, te tvrtki Significo iz Zagreba, koja je stavila na raspolaganje pozivni centar.

Šest kategorija uporabljivosti oštećenih zgrada

Iz Ministarstva su dodatno objasnili kako se, prema klasifikaciji uporabljivosti, oštećene zgrade razvrstavaju u šest kategorija.

Kategorija N1 "neuporabljivo - zbog vanjskog utjecaja" podrazumijeva da je građevina opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova susjedne građevine, dok kategorija N2 "neuporabljivo - zbog oštećenja" uključuje građevine koje su opasne zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova oštećene građevine.

Kategorija PN1 "privremeno neuporabljivo" (u potpunosti ili djelomično) znači da je potreban detaljan pregled. Zgrada s takvom oznakom ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, nosivost zgrade je djelomično narušena, a ne preporučuje se boravak u zgradi, odnosno građani u takvoj zgradi borave na vlastitu odgovornost.

Kategorija PN2 "privremeno neuporabljivo" znači da su potrebne mjere hitne intervencije odnosno upotrebljivost nakon kratkoročnih intervencija. Ta kategorija podrazumijeva zgrade s umjerenim oštećenjima bez opasnosti od urušavanja, ali koje se ne mogu upotrebljavati zbog potencijalne opasnosti od urušavanja pojedinih elemenata sa same zgrade. U tim slučajevima građevinski stručnjak utvrđuje hitne mjere intervencije i daje upute korisnicima, a dok se mjere ne provedu, zgrada ili njezin dio nije uporabljiv (primjerice krovište). Privremena neupotrebljivost može se odnositi samo na neke dijelove (jedinice) građevine, napominju iz Ministarstva.

Naposljetku, tu su kategorije U1 - "uporabljivo bez ograničenja" te U2 - "uporabljivo s preporukom", a to znači da se zgrada može upotrebljavati u skladu s predviđenom namjenom, osim u pojedinim dijelovima gdje postoji neposredna opasnost za dio zgrade. Pritom građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti i preporuke korisnicima za privremeno ograničavanje boravka u pojedinim dijelovima zgrade, a nakon uklanjanja opasnosti zgrada se može koristiti bez ograničenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!