Besplatni udžbenici i za vjeronauk

31.05.2019.

11:27

Autor: Sunčica Findak/P.F./HRT

default error photo
Nije došlo do naglog odbacivanja papira kako su neki strahovali, kaže savjetnik ministrice, jer je riječ o tiskanim udžbenicima koji kao nadogradnju imaju digitalni dio.
Svi učenici osnovnih škola za iduću će školsku godinu dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne predmete. No nedoumicu je izazvalo pitanje ulaze li u to i udžbenici za vjeronauk? Kako doznajemo, Vladino je stajalište da su i obvezni i izborni predmeti sastavni dio nacionalnog standarda učenika iza kojeg stoji i koji jamči država.

Objavom da je vjeronauk izborni predmet i da se tako tretiraju i njegovi udžbenici ministrica obrazovanja - blago rečeno - iznenadila je nakladnike i HBK.

- S obzirom na raspoloživost sredstava kupujemo udžbenike koji su obvezni za sve učenike, ukoliko se nađu sredstva mi ćemo kupiti i za izborne predmete udžbenike, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U novom Zakonu o udžbenicima tako ne piše,  kaže glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

- Sam navodi bez ikakvog odvajanja obveznih i izbornih predmeta u čl. 14 stavak 1 da sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se državnim proračunom, rekao je Ancić.

A upravo taj članak citira i Vlada na naš upit hoće li biti novca i za udžbenike za izborne predmete. Unutar proračuna pronaći će financijski model i osigurati da djeca u osnovnim školama u Hrvatskoj od iduće godine imaju besplatne udžbenike.

Iz Vlade je stigao odgovor HRT-ovoj novinarki Sunčici Findak na pitanje što će biti s udžbenicima vjeronauka. Prenosimo ga u cijelosti.

- U vezi s Vašim upitom podsjećamo kako je već ranije komunicirano da će Vlada u okviru proračunskih limita pronaći financijski model i osigurati da djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj iduće školske godine imaju besplatne udžbenike.

- Napominjemo da je člankom 14. stavkom 1. Zakona o udžbenicima propisano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu. Jednako tako, napominjemo kako je člankom 27. stavkom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da odgojno-obrazovni standard učenika čine obvezni i izborni predmeti. To ujedno znači da su obvezni i izborni predmeti sastavni dio nacionalnog standarda učenika iza kojeg stoji i kojeg jamči država. Vezano za udžbenike vjeronauka, u skladu s člankom 6. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, Republika Hrvatska snosi troškove izrade i tiskanja udžbenika vjeronauka. Prema članku 4. Ugovora o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, vjeronaučni udžbenici školski su udžbenici koji su u svemu izjednačeni sa školskim udžbenicima za obvezni predmet, stoji u odgovoru.

U Ministarstvu ne popuštaju - mora se osigurati novac za sve izborne predmete.

- Napravili smo analizu kada bi kupili udžbenike za sve izborne predmete, to bi bilo nekih 28 milijuna kuna, objašnjava omoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košićek.

Eto - riješeno! Sada će biti novca za sve udžbenike - i informatiku i vjeronauk i strane jezike. Zvali se oni obvezni ili izborni.

Na prosudbi je 289 novih, tanjih udžbenika

Za nove kurikulume predviđeni su novi udžbenici. Na prosudbi je njih 289. Obavijest o prosudbi je poslana učiteljima i profesorima, oni će nove udžbenike izabrati putem aplikacije, i to početkom lipnja.

Novi udžbenici trebali bi biti usklađeni s novim pravilnikom o udžbeničkom standardu, trebali bi biti nešto tanji i lakši. Većina njih sadrži i digitalni dio, koji bi trebao biti dodatna motivacija za učenike, ali i pomoć nastavnicima. Digitalni dio imaju većina udžbenika koji su za opće obrazovne predmete, dakle za osnovnu školu i  gimnaziju, pojasnio je u Studiju 4 HRT-a Marko Košiček, glavnog savjetnika ministrice znanosti i obrazovanja. 

Nije došlo do naglog odbacivanja papira kako su neki strahovali, kaže, jer je riječ o tiskanim udžbenicima koji kao nadogradnju imaju digitalni dio.

- Nije bio cilj istisnuti tiskani udžbenik, pogotovo ne u razrednoj nastavi. Dakle, svi prvašići će učiti pisati rukom - rekao je.

Zahvaljujući teleoperaterima u eksperimentalnom dijelu nastave osigurali su i pristup internetu u svim školama, pa i onima koji još nemaju osiguranu infrastrukturu te malim područnim školama koja se možda nalaze izvan područja širokopojasnog interneta. Preko CARNET-a Ministarstvo radi na tome da sve škole dobiju internet, rekao je, ali za to će im trebati nekoliko godina.

- Zahvalni smo teleoperaterima što su i sada zainteresirani da nam pomognu da svakom učeniku osiguramo dostupan internet u školi, ali i kod kuće, bez obzira na socio-ekonomski status njegovih roditelja - rekao je.

Na pitanje hoće li nastavnici i učenici imati dovoljno vremena upoznati se s udžbenicima, odgovara:

- Što se tiče kašnjenja, mi ih ne očekujemo. Sam proces odobravanja je pri kraju - rekao je.

Kaže i da mogućnost pritiska određenih zainteresiranih nakladnika udžbenika za nastavnike postoji.

- Radi se o velikom tržištu. Odabir udžbenika definira koji će se udžbenici kupovati sljedećih godina. Naša uloga je da zaštitimo učitelje od toga i upravo zato smo kreirali aplikaciju koja će omogućiti njima svima da anonimno, bez pritiska, daju svoj glas, kao što je to slučaj na izborima - rekao je.

- Često se u javnosti spominje nekoliko velikih nakladnika koji su veliki zato što pokrivaju opće obrazovne predmete za osnovnu i srednju školu. Međutim, mi imamo 20-ak nakladnika koji su predali ponudu, neki su mali i specijalizirani i nude svoje udžbenike za neke strukovne predmete za koje dosad uopće nismo imali udžbenike. Nama je drago da ima i takvih nakladnika i nadamo se da će ih biti i više. Prema novom zakonu o udžbenicima cilj je potaknuti i one firme koje možda odluče sufinancirati udžbenike iz nekih strukovnih predmeta za koje ih trenutno nemamo, da se njihova reklama nalazi u udžbeniku. Reklame su u udžbenicima inače zabranjene, ali ovo je izuzetak da bi se pomoglo nekim gospodarskim subjektima koji inače nisu usko vezani uz školu, da na neki način investiraju u udžbenike kako bi jednog dana dobili kvalitetne radnike -  rekao je.

Mnoge zanima i hoće li i za koga udžbenici biti besplatni.

- Novi zakon o udžbenicima u članku 14. kaže da su sredstva za udžbenike za učenike osnovnih škola osigurana u državnom proračunu i ta sredstva su osigurana za sve udžbenike za osnovne predmete učenicima u osnovnim školama. U procesu je nabavka udžbenika. Što se tiče srednjih škola, ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima zakon omogućava da se nabave udžbenici. Kao i prijašnjih godina, Ministarstvo je osiguralo sredstva za učenike slabijeg socio-ekonomskog statusa, odnosno čiji su roditelji primatelji zajamčene minimalne naknade. Oni imaju pravo na besplatne udžbenike - pojasnio je.

Osvrnuo se i na medijske napise o navodnom nezadovoljstvu ministrice Blaženke Divjak metodičkim priručnicima. Košiček prije svega pojašnjava da metodički priručnik nije udžbenik.

- Udžbenike rade nakladničke kuće i oni jesu u procjeni: neki će vjerojatno biti odbijeni jer nisu svi idealni, ali to ćemo vidjeti kada se objavi lista. Metodički priručnik nije udžbenik. On je pomagalo, prvenstveno za učitelja, koje mu tumači kurikulum. Dakle, ako se otvori u Narodnim novinama kurikulum, to je nekoliko tisuća stranica za sve predmete i to je vrlo apstraktno. Dakle, potreban je jedan međukorak koji objašnjava na koji način to što reforma donosi, te kurikulume, pretočiti u stvarnost. Ti metodički priručnici su u izradi, kao i bilo koji dokument, kao i udžbenik, prolaze recenziju, zamjerke koje se uoče potrebno je ispraviti tako da nema nikakve drame oko toga - objasnio je.

Za radne bilježnice rekao je da ne "nestaju", nego se liberaliziraju.

- Dakle, svaki učitelj može birati sam hoće li koristiti udžbenik s radnom bilježnicom, udžbenik sa zbirkom zadataka ili s nastavnim listićima - pojašnjava.

Inače, Bandićev saborski Klub zastupnika zatražio je u petak od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da povuče dopis upućen osnovnim školama o nabavci udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, odnosno da uputi novi ili podnese ostavku.

Ako se to ne dogodi, Klub će, kako najavljuje njegov član i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda, pokrenuti postupak ministričine smjene. Varda je nezadovoljan planom Ministarstva obrazovanja da među udžbenicima koje će platiti država ne budu i udžbenici za vjeronauk, jer se, kako tumači, radi o izbornom, a ne obveznom predmetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!