15:36 / 28.11.2018.

Autor: B.S.LJ./M.M./Hina

Besplatni udžbenici - Vlada traži model

Foto:Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto:Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bandić i njegovi zastupnici žele da besplatne udžbenike dobiju svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, i to sredstvima iz državnog proračuna.
Prije užeg kabineta Vlade sastala se u srijedu vladajuća koalicija. Između ostalog, na sastanku je dogovoreno da će Vlada pronaći model kako bi djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj iduće godine imala besplatne udžbenike. Iako je ministar financija Zdravko Marić ponovio da za to zasad novac u proračunu nije predviđen, Milan Bandić je dolazeći u Banske dvore rekao da je to pitanje za njega riješeno.U petak je izjašnjavanje o amandmanima i očitovanje, a u ponedjeljak glasovanje o proračunu. No, kako doznajemo vlada neće prihvatiti taj amandman težak 280 milijuna kuna. Plan je da Vlada napravi izračun koliko bi udžbenici za osnovnoškolce na razini cijele države koštali. I da se onda nađe način kako osigurati taj novac unutar proračuna koji u njemu nije predviđen.

Bandić i njegovi zastupnici spominjali su trošak od oko 200 milijuna kuna, ti bi troškovi doznaje se u vladi mogli biti i veći. Iako su se pojavile informacije da njegovi zastupnici uvjetuju potporu proračunu - besplatnim udžbenicima, Bandić je to ranije demantirao. Tvrdi da amandmanom o besplatnim udžbenicima nikome ništa ne uvjetuje.

Marić je izjavio da u državnom proračunu nije predviđen novac za osiguravanje besplatnih udžbenika u svim hrvatskim školama i dodao kako će se o tome još razgovarati. Novinare je uputio da više informacija zatraže od čelnika stranaka parlamentarne većine. "O toj temi smo razgovarali, čelnici stranaka parlamentarne većine vam mogu reći nešto više o tom", rekao je Marić."Jasna je poruka da će svaki učenik u Hrvatskoj u sljedećoj školskoj godini imati osigurane besplatne udžbenike. Ne radne bilježnice, nego udžbenike. Model, način i cijenu će vlada razraditi u sljedećih nekoliko mjeseci", rekao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak u srijedu po izlasku sa sastanka koalicijskih partnera."Sve koalicijske strane iskazale su interes da se osiguraju besplatne knjige za naše osnovnoškolce. Sada ćemo raditi na modelu kako bi se što je manje moguće opteretio porezne obveznike", rekao je ministar uprave Lovro Kuščević.Bandić: pitanje besplatnih udžbenika je riješeno

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je kako je riješeno pitanje besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj, što je saborski klub njegove stranke postavio kao uvjet za podršku pri izglasavanju državnog proračuna za iduću godinu. "O tome više ne razmišljam. To je za mene riješeno pitanje", odgovorio je Bandić na pitanje hoće li učenici svih osnovnih škola dobiti besplatne udžbenike.

"Mogu reći kako vjerujem da od iduće godine privilegij da imaju besplatne udžbenike neće imati samo zagrebački osnovnoškolci, nego i drugi u Hrvatskoj", rekao je Bandić uoči sastanka koalicijskih partnera.  Na inzistiranje novinara je li mu to obećano u Vladi, odgovorio je: "Ja sam prilično ozbiljan čovjek".

Bandić i njegovi zastupnici žele da besplatne udžbenike dobiju svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, i to sredstvima iz državnog proračuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!