15:45 / 23.04.2020.

Autor: Hina/HRT

Besplatno dopunsko osiguranje za još 200 tisuća umirovljenika

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je u hitnu proceduru poslala izmjene zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.
Vlada je izmjenama zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju predložila povećanje prihodovnog cenzusa po članu obitelji na 1563 kune te za samce na 2000 kuna. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će predložene izmjene, koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, značiti poboljšanje situacije za umirovljenike.

-
Plenković: Mjere se mogu vrlo brzo ponovno uvoditi
- Predškolske ustanove i razredna nastava otvaraju vrata 11. svibnja

Trenutačno, osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz proračuna ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, a iskazan po članu obitelji mjesečno (prihodovni cenzus), nije veći 45,59 posto proračunske osnovice, odnosno ako osiguraniku samcu mjesečni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 58,31 posto proračunske osnovice.

Izmjenama zakona, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš, predlaže se povećanje prihodovnog cenzusa iskaznog po članu obitelji na 1563,23 kune te povećanje prihodovnog cenzusa za samce na 2 tisuće kuna. S obzirom na to da iznos prihodovnog cenzusa nije mijenjan od 2008. godine, ovim se izmjenama zakona uređuje i da osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna na način da se svake godine vrši "indeksacija", odnosno da se prihodovni cenzus usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće.

Za provođenje predloženog zakona potrebno je osigurati dodatnih oko 160 milijuna kuna iz sredstava državnog proračuna, a prema procjenama predlagatelja, ove zakonske promjene obuhvatit će dodatnih oko 200.000 osiguranika koji će ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstva državnog proračuna na osnovi prihodovnog cenzusa.

Zastaje se i s ovrhama na plaće i druga stalna primanja

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti epidemije koronavirusa kojima se predlaže zastajanje u postupcima ovrhe na plaći i drugim stalnim primanjima.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković podsjetio je da se trenutno ne provode ovršni postupci ni na sudovima ni pred javnim bilježnicima, kao i da temeljem posljednjih izmjena Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima nema ovrhe niti pred Financijskom agencijom te su jedine "nepokrivene" ostale ovrhe na stalnim primanjima. - Ovim zakonom kažemo da zastaju ovrhe i u tim postupcima, dodao je Bošnjaković.

Također, regulira se i stečajne postupke te se predlaže da razlozi, koji se sukladno Stečajnom zakonu smatraju stečajnim razlozima, a nastupili su za vrijeme trajanja epidemije, nisu pretpostavka za podnošenje prijedloga za otvaranja stečajnog postupka. Na taj način se nastoji smanjiti broj stečajnih postupaka pokrenutih radi okolnosti uvjetovanih epidemijom, kako bi se gospodarskim subjektima dala mogućnost da nakon prestanka trajanja posebnih okolnosti nastave s obavljanjem djelatnosti.

Zakonom se predlaže se i da za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ne teku zatezne kamate u ovršnim i stečajnim postupcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!