Nepovratne potpore za zagorske mlince

13.07.2022.

16:49

Autor: Marijan Sviben/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Za prave zagorske mlince potrebna su samo tri sastojka

Za prave zagorske mlince potrebna su samo tri sastojka

Foto: Matija Topolovec / PIXSELL , arhiva

Zagorski specijalitet, zagorski mlinci 2017. dobili su nacionalnu zaštitu - oznaku zemljopisnog podrijetla, a dvije godine poslije i europsku oznaku zemljopisnog podrijetla i izvornosti. Proizvođače koji zagorske mlince proizvode u skladu s propisanim specifikacijama, Krapinsko-zagorska županija podupire nepovratnim potporama.

Za prave zagorske mlince potrebna su samo tri sastojka, ali i mnogo truda, odnosno ljudskog rada.

- Rade se većinom ručno, jedino miješalica miješa tijesto, u sastojak ide voda, brašno i sol, valjaju se ručno, rasteže se ručno, suše se, prvo pečenje, drugo pečenje i to je to, poručila je radnica u proizvodnji mlinaca Vlatka Šaško.

Upravo ručna izrada prema tradicionalnoj recepturi daje dodanu vrijednost ovom proizvodu. Certificirani se proizvođači moraju strogo držati propisanih specifikacija.

- U jednoj smjeni dvije djelatnice mogu napraviti oko 120 kilograma mlinaca, zagorskih zaštićenih, dok industrijska proizvodnja može napraviti i tonu dnevno, rekao je vlasnik tvrtke Centar Škudar, Novi Golubovec Danijel Škudar.

Krapinsko-zagorska županija zato proizvođačima koji su se odlučili za certificiranu proizvodnju, dodjeljuje potpore. Ove godine potpore u iznosu od dvadeset do osamdeset tisuća kuna dobilo je pet proizvođača mlinaca.

 - Ovo je sad treća godina gdje smo prijavili projekt kupnje tri električna viličara, visokopodiznih i niskopodiznih, za potrebe manipulacije gotovim proizvodima i sirovinama u samoj proizvodnji, dodao je Škudar.

Zbog povećanja troškova proizvodnje, kažu proizvođači, ove su godine potpore posebno korisne. Poskupjele su sirovine, repromaterijal i energenti.

- Svakako je tu najznačajnija stavka pšenica, odnosno brašno, koje je u vrlo kratkom periodu poskupjelo ne u dvoznamenkastom, nego troznamenkastom postotku. Isto tako se to odnosi i na plin koji nam je glavni energent za našu proizvodnju, istaknuo je vlasnik tvrtke Kogutex tjestenine, Tomislav Gorički iz Konjščine.

Kako bi zaštitila proizvodnju svog tradicionalnog proizvoda, županija je spremna pomoći u rješavanju tih problema.

- Tako ćemo pratiti ovu situaciju kroz sedmi i osmi mjesec i ako će biti potrebe reagirat ćemo, tako da ćemo subvencionirati cijenu brašna proizvođačima, naglasio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

U Krapinsko-zagorskoj županiji trenutačno je sedam certificiranih proizvođača zagorskih mlinaca. Natječaje za potpore županija će raspisivati još najmanje tri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!