Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zagreb

11.12.2022.

Zadnja izmjena 14:00

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/HRT/A.S.

Betlehemsko svjetlo mira u Zagrebu

Betlehemsko svjetlo mira u Zagrebu

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Betlehemsko svjetlo mira stiglo je u Zagreb. Donošenje svjetla svake godine organizira Savez izviđača Hrvatske. Članovi izviđačkih udruga okupili su se na Europskom trgu, odakle će ga odnijeti pred zagrebačku katedralu.

Betlehemsko svjetlo mira dobrotvorni je program započet u Austriji 1986. godine, a u Hrvatsku dolazi već 30 godina. Na prvu adventsku nedjelju pali se u Betlehemu i nosi u Beč, odakle se prenosi u više od 20 zemalja.

- Moj zadatak danas je odnijeti ovo svjetlo u katedralu i predati je biskupu. Onda će se ovo svjetlo širiti dalje po Hrvatskoj, po gradovima i ostalim županijama, rekla je Mia Mikulec, izviđačica iz Zagreba.

U ceremoniji primopredaje sudjelovao je i pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


Jandroković: Betlehemsko svjetlo simbol želje da rat stane

Novinarima je rekao da je 2022. obilježena ruskom agresijom na Ukrajinu, stradanjem ukrajinskog naroda, mnogim žrtvama, među kojima su civili, žene i djeca.

- U takvim okolnostima Betlehemsko svjetlo simbolizira želju svih nas da rat stane, da bude mir, dobro, da se svi zajedno kao demokratski svijet usprotivimo onome što se događa u Ukrajini, ali i da molimo da bude dovoljno mudrosti i snage kod svih da rat stane, ustvrdio je.

U Bogoslužnom prostoru Blaženoga Alojzija Stepinca na Kaptolu upaljena je svijeća Betlehemskim svjetlom mira i održano kratko bogoslužje.

Tradicionalno prvu nedjelju došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Austriju.

Pod motom Zasadi stablo u nadi za mir, ovogodišnja središnja svečanost Betlehemskog svjetla održana je u crkvi Pfarrkirche Neuottakring u Beču.

Betlehemsko svjetlo preuzeli su predstavnici brojnih nacionalnih skautskih organizacija kao i hrvatski izviđači.

Predstavnici Saveza izviđača Hrvatske donose Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatski sabor u ponedjeljak 12. prosinca, a do Božića i u druge državne i međunarodne institucije.

Savez izviđača Hrvatske pripremio je i posebnu mobilnu aplikaciju,  koja će prikazivati sva mjesta u Hrvatskoj na koje su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo. Primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira koje će biti prikazane uz unesenu lokaciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!