Danko Bevanda i Alen Klabot o akciji na Plitvicama 30 godina poslije

31.03.2021.

10:50

Autor: Studio4/HRT/E.L.S.

 Danko Bevanda i Alen Klabot o akciji na Plitvicama 30 godina kasnije

Danko Bevanda i Alen Klabot o akciji na Plitvicama 30 godina kasnije

Foto: HRT / HRT

Umirovljeni pukovnik Danko Bevanda, član predsjedništva posebne jedinice policije Kumrovec 90., prisjetio se u emisiji Studio 4 akcije na Plitvicama prije 30 godina.

- Imao sam točno 22 godine i zajedno sa svojim kolegama išao braniti ustavno-pravni poredak Hrvatske koji je bio narušen od pobunjenih Srba na Plitvičkim jezerima. Bilo je straha, pomiješanih osjećaja, išlo se u nešto novo, nepoznato, manje od mjesec dana bila je akcija u Pakracu gdje je prvi put pucano na nas. Prvo vatreno krštenje nakon toga bile su Plitvice. Za vrijeme vožnje čuli smo da je Josip Jović teško ranjen i da se bori za život. Nije lako primiti takvu informaciju, svi smo bili u svojim mislima, prisjetio je Bevanda.

Rano ujutro dobili su, kaže, zapovijed a da nisu ni znali kamo idu, pa je normalno da su osjećaji bili pomiješani.

- Ali svi smo bili spremni dati svoje živote za slobodnu i suverenu Hrvatsku u kojoj će svi ljudi živjeti slobodno i nitko neće biti diskriminiran - naglasio je.


Zadnje što je u mladosti mogao pretpostaviti je, kaže, da će biti policajac. Upisao je bio strojarski fakultet, htio nastaviti školovanje, ali dogodilo se što se dogodilo i trebao je, kaže, čuvati državu, a jedan od načina je bio pristupiti u posebnu jedinicu policije Kumrovec.

Nikada nije požalio da se prijavio u policiji, čast mu je, kaže da može živjeti u slobodnoj suverenoj državi, koju je i sam stvarao.

Klabot: Bili smo hrabri, a sreća prati hrabre

Svog ratnog puta i posebno sudjelovanje u akciji prisjetio se i Alen Klabot, zapovjednik Specijalne policije MUP-a.

- Težak je to dan bio, znali smo da svaka akcija nosi opasnosti i nije nam bilo lako. Bili smo uvježbani, pripremljeni, ali nitko nije pripremljen za trenutak u kojem saznaješ da je suborac poginuo. To je teško opisati, rekao je.

A nakon što staneš i razmisliš, svjestan si, kaže da uz ono na što si se spremao, dolazi nešto još teže.

- Bili smo motivirani da napokon imamo svoju državu, obuka je napravila svoje, nismo puno pitali ni razmišljali, radili smo motorički, slušali zapovjednike. Bili smo hrabri, a sreća prati hrabre - naglasio je Klabot. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!