14:33 / 31.10.2018.

Autor: Hina/HRT

Bez oporbe u drugo čitanje poslana mirovinska reforma

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor u srijedu je, bez oporbenih zastupnika, u drugo čitanje poslao paket zakona cjelovite mirovinske reforme.
Hrvatski sabor u srijedu je, bez oporbenih zastupnika, u drugo čitanje poslao paket zakona cjelovite mirovinske reforme.

"Iz rezultata prethodnog glasovanja evidentno je da vladajući nemaju dovoljnu većinu da bi izglasovali mirovinsku reformu, mi više ne želimo držati kvorum", izjavio je Arsen Bauk (SDP) nakon što je Sabor sa 75 glasova u drugo čitanje poslao prvi od šest zakona - izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju.

Nisam stekao dojam da vi držite kvorum, ne znam temeljem čega ste došli do takvog zaključka, uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.
 Odbio je Baukov prijedlog da se glasovanje o mirovinskoj reformi preskoči i glasuje o drugim točkama.

"Habek drži kvorum, novi Bandićev igrač", dovikivao je Mostov Nikola Grmoja dok je oporba napuštala sabornicu, komentirajući činjenicu da je u zastupničkoj klupi ostao sjediti i bivši SDP-ov, sada nezavisni zastupnik Mario Habek.

Sabor je u drugo čitanje poslao i predložene izmjene zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, o dodatku na mirovine, o obveznim i o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima.

Sabor je u drugo čitanje poslao i prijedloge novih zakona o Državnom inspektoratu, o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima u osnovnom školstvu, izmjene Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti itd.

Donio je Zakon o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te izmijenio Zakon o zakladi hrvatskih branitelja.

Dvosatnim glasovanjem o raspravljenim točkama, Sabor je zaključio svoju 9. sjednicu, a novu počinje 14. studenoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!