Stadionsko naselje plaća sve, a nema ništa

19.02.2021.

06:46

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Bez plina, kanalizacije i asfalta

Bez plina, kanalizacije i asfalta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Plaćaju sve kao da žive u središtu grada, a žive bez plina, kanalizacije, asfalta i ostalih civilizacijskih dosega. Žale se na to već godinama stanovnici osječkoga Stadionskog naselja koji upozoravaju mjerodavne da zanemarivanje više neće trpjeti. U gradskoj upravi pozivaju na strpljenje. 

Bez plina i kanalizacije, ali uz puno blata, razrovane ceste i zabranu prolaska do najbliže trgovine, pokraj stadiona. U sjevernome dijelu naselja, za legalno izgrađene kuće nema ni odvodnje niti plina, iako su neke kuće 10 metara od plinovoda i 15 metara od glavnoga kanalizacijskog kolektora. Nema ni asfalta.  


- Za ovu ulicu od 200 metara grad nama kaže da nema novaca, da stavi stazu, da djeca ne idu blatom. Za ovu ulicu ne treba više od 5000 eura, kaže Zvonko Malenica.


Čak su i trafostanicu zidali stanovnici. Gradska četvrt Novi grad, kojoj naselje pripada, tražila je od Grada uvrštavanje nastavka izgradnje u proračun za lanjsku, ali i ovu godinu, no to se nije dogodilo. 


- Ako ovo nije prioritet samog grada Osijeka, ako građani nisu prioritet koji svaki mjesec plaćaju svoje komunalne naknade u punim iznosima, onda zaista ne znam koji to događaj ili projekti mogu biti prije ovog projekta Stadionskog naselja u gradu Osijeku, kaže Luka Došen.


Od studenog 2019. godine na snazi je novi Urbanistički plan koji je ovdje omogućio gradnju i planirane prometne koridore uz koje dolazi i infrastruktura. Slijedi projektiranje, a nakon osiguranja novca i gradnja, kažu u osječkoj gradskoj upravi. Dodaju kako se prije toga 20 godina ovim problemom nitko nije bavio. 


- Realno, kada bismo imali novca, koliko god bi htjeli, gradnja bi mogla započeti već za godinu dana. Međutim, uvijek ima drugih prioriteta, ima započetih investicija, ali ono što je najvažnije, kada je riječ o sjevernom Stadionskom naselju, ljudi mogu graditi, mogu renovirati svoje stambene objekte, objašnjava Ljiljana Belajdžić iz UO-a za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Grada Osijeka.


U naselju kažu da im je to slaba utjeha kada se i za ono ostalo moraju sami pobrinuti. Ili će opet čekati - tko zna do kada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!