Bez štrajka vozača na prvi dan škole, obećali im status službenih osoba

05.09.2019.

15:39

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Vozači javnog linijskog prijevoza do daljnjeg odgađaju štrajk najavljen za prvi dan škole, 9. rujna.
Vozači javnog linijskog prijevoza do daljnjeg odgađaju štrajk najavljen za prvi dan škole, 9. rujna.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Štrajk, naglašavaju, nije otkazan, ali zasad nema potrebe za njegovim održavanjem jer imaju čvrste potvrde da će se isupuniti njihovi zahtjevi.

Trebali bi dobiti status službene osobe. Pregovarat će s poslodavcima o većim plaćama i granskom kolektivnom ugovoru te bi im se trebao drugačije preraspodjeliti novac za javni prijevoz u županijama.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar prometa Oleg Butković odlučili su u četvrtak udovoljiti zahtjevu sindikata vozača autobusa javnolinijskog prijevoza za boljom kaznenopravnom zaštitom odnosno osiguravanjem vozačima statusa službene osobe, najavivši izmjene Kaznenog zakona.

- Mi jesmo u procesu izmjena Kaznenog zakona, najveći dio smo završili, ovo je sada pitanje koje moramo ponovno otvoriti pred radnom skupinom, jer kazneni zakon je takav mozaik da ako izdvojite jedan kamenčić možete narušiti harmoniju i zato je potrebno da struka da odgovor, izjavio je ministar Bošnjaković nakon sastanka s predstavnicima sindikata vozača autobusa u Ministarstvu pravosuđa.

Kazao je da status službene osobe već postoji u zakonu, međutim da treba vidjeti modalitete kako to ujednačiti i za ljude koji rade u centrima za socijalnu skrb, za prosvjetne i druge djelatnike.

- Točno rješenje koje će biti ne mogu reći, to ćemo vidjeti, dodao je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Butković kazao je da su se događali određeni incidenti, poglavito u gradskom prijevozu i da u suradnji s Ministarstvom pravosuđa kroz izmjene Kaznenog zakona žele dati sigurnost toj skupini ljudi.

Kada je riječ o sindikalnim zahtjevima za većim plaćama, Butković je ponovio da niti vlada niti ministarstvo nisu poslodavci vozačima autobusa i da u tom dijelu ne mogu osigurati veće plaće već da to pitanje moraju rješavati poslodavci i sindikati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!