00:25 / 31.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Bez struje je još oko 850 korisnika

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Električnu energiju na svim potresom pogođenim područjima nema oko 850 korisnika od ukupno 150.000 koliko ih je jučer ostalo bez napajanja.
Hrvatska elektroprivreda (HEP) izvijestila je da je opskrba strujom na području Siska i okolice vraćena svi korisnicima, a da je na području Petrinje i okolice bez napajanja još oko 700 korisnika mreže i na području Gline oko 150 korisnika.

➡️ Najnovije informacije o potresu: Petrinja, Sisak, Glina 
➡️ Ivančić: Naknadni potresi trajat će još mjesecima

Više od 150 montera iz Elektre Sisak i susjednih distribucijskih područja (Zagreba, Križa i Karlovca), u vrlo složenim uvjetima, jer je pristup energetskim objektima otežan, do večeras je uspjelo vratiti opskrbu najvećem broju korisnika na području Sisačko-moslavačke županije, kaže se u priopćenju. Tako je na području Siska i okolice svim korisnicima vraćena opskrba električnom energijom, dok je na području Petrinje i okolice bez napajanja oko 700 korisnika mreže, a na području Gline oko 150 korisnika.

➡️ U Zagrebu zbog potresa 270 hitnih intervencija 

U Zagrebu je već u prijepodnevnim satima napajanje vraćeno svim preostalim korisnicima koji su prijavili nestanak električne energije te opskrbe u čitavom gradu funkcionira normalno, dodaje se.

Električnu energiju na svim pogođenim područjima nema oko 850 korisnika od ukupno 150.000 koliko ih je jučer ostalo bez napajanja.

Iz HEP-a napominju da dežurne službe i nadalje zaprimaju prijave pojedinačnih kvarova na niskonaponskoj mreži na području Siska, Petrinje i Gline zbog čega se broj korisnika bez napajanja konstantno mijenja. Naime, pojašnjavaju, proces uspostave ponovne opskrbe na terenu je vrlo složen te se situacija s uključenjima vrlo često mijenja, budući da nakon prespajanja, a uslijed novih podrhtavanja tla, dolazi do novih ispada transformatorskih stanica i promjene broja korisnika obuhvaćenih prekidom napajanja.

Napajanje pojedinih dijelova elektroenergetskog sustava osigurano je privremenim rješenjima, a kompletna sanacija i obnova oštećenih dijelova sustava će se odvijati u narednom razdoblju kada okolnosti to dopuste, napominje se u priopćenju.

Iz HEP-a ponovno apeliraju da građani na područjima na kojima se otklanjaju kvarovi, radi vlastite sigurnosti i uspješne provedbe uključenja napona, ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama. Također, pozivaju ih da radi vlastite sigurnosti u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

U Termoelektrani-toplani Sisak u tijeku je otklanjanje uočenih oštećenja te se ponovni ulazak u pogon očekuje u roku od sedam do 10 dana. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

➡️ NE Krško opet u pogonu od 22 sata 

Nuklearna elektrane Krško je nakon automatske obustave rada sustavno pregledana i testirana. Elektrana nije pretrpjela nikakvu štetu zbog potresa, a svi su pregledani sustavi  funkcionalni. Ponovno puštanje elektrane u pogon i priključenje na mrežu predviđeni su u 22 sata. Predviđa se da će elektrana tijekom noći postići 50 posto kapaciteta, a tijekom četvrtka puno opterećenje.

Unatoč prekidu rada TE-TO Sisak i NE Krško, u hrvatskom elektroenergetskom sustavu ima dovoljno raspoložive električne energije, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!