18:49 / 06.11.2019.

Autor: P.F./HRT

"Bez vrhunskih profesionalaca nema opstanka medija"

Josip Popovac

Josip Popovac

Foto: - / -

Obrazovana radna snaga traži, naravno, i veću plaću, a veća plaća može se dobiti u turizmu, u svim sektorima, prije nego u novinarstvu, rekao je urednik na Radiju Poreč Miroslav Prskalo.
U Zadru se na 12. Danima elektroničkih medija okupilo tristotinjak sudionika. U medijskom oglašavanju godišnje se okrene oko dvije milijarde kuna. Na skupu se govorilo i o novom Zakonu o elektroničkim medijima, koji uskoro ide u javnu raspravu, te o drugim aktualnim temama iz medijske industrije.

- Bez obrazovanog, bez vrhunskog medijskog profesionalca, bez novinara nema medija, rekao je predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac. dodajući da za, kako je rekao, taj naš doista pluralizirani medijski prostor imamo potrebu za silnom vojskom educiranih, vrhunskih novinara.

- Živimo u vremenu silnih informacija, pa i dezinformacija. Kada slušateljstvo, gledateljstvo i čitateljstvo ima povjerenja u svojeg novinara, to je jedini način na koji se može oduprijeti društvenim mrežama i pojavama dezinformiranja koje postoje, rekao je Popovac.

- Radna snaga je problem. Obrazovana radna snaga traži, naravno, i veću plaću, a veća plaća može se dobiti u turizmu, u svim sektorima, prije nego u novinarstvu, rekao je urednik na Radiju Poreč Miroslav Prskalo.

Prvim panelom počela je svojevrsna javna rasprava o prijedlogu novog zakona o elektroničkim medijima koji bi se uskoro trebao naći na e-savjetovanju.

- Puno je važnije donijeti kvalitetan zakon kojim će biti zadovoljni dionici nego ga donijeti na brzinu. U nekim prošlim vladama i prošlim mandatima smo imali zakone koji su se slamali preko koljena, a to nije dobro, rekao je državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl. Dodao je da će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i on radije usporiti donošenje tog zakona da bi u nekim odredbama postigli suglasje i da bi on bio kvalitetan.

Panelisti, od kojih su neki i dio radne skupine za izradu zakona, najvećim dijelom su se složili da se novim prijedlogom zakona ide u dobrom smjeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!