08:28 / 01.04.2019.

Autor: V.K./HRT

"Bez znanja i prosvjetnih djelatnika nema uspješne države"

-

-

Foto: - / -

U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ umirovljeni učitelji govorili su o današnjem obrazovnom sustavu, reformama školstva, ali i o položaju učitelja u Hrvatskoj.
U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ umirovljeni učitelji, Jasminka Šoštarić Vanjak, studentica Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Veronika Prvonožec, voditeljica sekcije za kulturu Kluba umirovljenih školnika, i Stjepan Šipušić, predsjednik Kluba umirovljenih školnika Velike Gorice, govorili su o današnjem obrazovnom sustavu, reformama školstva, ali i o položaju učitelja u Hrvatskoj.

Šoštarić Vanjak je rekla da je završila prvi fakultet 1968. i onda je u poznijim godinama odlučila upisati još jedan fakultet. Prijatelji su je podržali.

- Profesori se odnose prema meni kao i prema svim studentima, a studenti su me prihvatili kao da sam njihova vršnjakinja, rekla je.

Šipušić je naglasio kako bi želio da ova nova reforma uspije, ali se boji što će biti s učiteljima koje će zamjenjivati tehnologije.

Prvonožec je osvojila književnu nagradu "Albatros“ sa zbirkom priča "Učiteljica“.

- Povjerenje i odanost u dječjim očima, otvorena radoznalost i razigrana mašta, uvijek će biti zlatna nit koja povezuje sve učitelje svijeta u njihovu pozivu manje ili više priznatom u suvremenom društvu, pročitala je rečenicu iz svoje knjige koja bi, kako kaže, mogla opisati položaj učitelja.

Šipušić je rekao da je malo mirovina u Hrvatskoj od kojih se može lagodno živjeti, a plaće prosvjetnih radnika također su male.

- Moja je mirovina 4 tisuće i pitanje je koliko se s njom može lagodno živjeti, no ipak je bolja od ženine koja je 2 tisuće i tristo kuna, rekao je.

- Ljudi na vlasti trebali bi malo više misliti na prosvjetne radnike. Trebaju imati povjerenja u učitelje, u njihov rad i biti svjesni njihove važnosti u društvu, zato što bez znanja i prosvjetnih djelatnika nema uspješne države, naglasila je Prvonožec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!