19:51 / 16.02.2021.

Autor: Hina

Bezvizna putovanja u SAD u bliskoj budućnosti

Viza za SAD

Viza za SAD

Foto: Borna Filic / PIXSELL

SAD je prošle godine odbio 2,69 % zahtjeva za vizu hrvatskih državljana, objavilo je američko veleposlanstvo koje očekuje da će Hrvati u bliskoj budućnosti moći putovati u Ameriku bez viza.

Nekoliko mjeseci nakon što je potvrđeno da je Hrvatska pala ispod 3 % i ispunila ključan uvjet za njihovo ukidanje, otpravnica poslova veleposlanstva Victoria Taylor objavila je da je odbijeno 2,69 % poslovnih i turističkih viza hrvatskih državljana.To je nazvala ključnim korakom prema bezviznom režimu putovanja u Sjedinjene Države.

- Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti u SAD putovati bez viza. I dalje ćemo tijesno surađivati s Hrvatskom i dovršiti sve ostale uvjete za bezvizni režim, napisala je na Twitteru, ne preciziravši o kojim se uvjetima radi.

Američki veleposlanik Robert Kohorst objavio je sredinom listopada 2020. da Hrvatska ima manje od 3% odbijenih viza. Dodao je da je proces ukidanja viza usporen pandemijom koronavirusa, ali da je jako uvjeren da će se to dogoditi uskoro.

Taylor se zahvalila hrvatskoj vladi, ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova na značajnom napretku u ispunjavanju svih uvjeta ključnih za ukidanje viza, poput dijeljenja podataka i granične sigurnosti.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!