Biblija na znakovnom jeziku

23.09.2020.

18:50

Autor: I.D./Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
U ovom velikom projektu koji koordiniraju dvije udruge - veliku ulogu odigrali su svećenici objašnjavajući pojedine dijelove Biblije radi boljeg razumijevanja.
Generalna skupština UN-a proglasila je 23. rujna Međunarodnim danom znakovnih jezika. U povodu toga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljen je projekt snimanja Biblije na hrvatski znakovni jezik.

Prema Svjetskom savezu gluhih, u svijetu živi oko 72 milijuna gluhih osoba. Prema podacima Registra osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj je više od 13 tisuća osoba s težim oštećenjima sluha. Danas se osobe oštećena sluha služe s više od 300 znakovnih jezika. Projekt prijevoda Biblije na hrvatski znakovni jezik trajao je pet godina.

- Mi smo zbog kompleksnosti do sada preveli najvažnije dijelove Isusova rođenja, života i smrti, četiri evanđelja, rekla je Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir.

U ovom velikom projektu koji koordiniraju dvije udruge - veliku ulogu odigrali su svećenici objašnjavajući pojedine dijelove Biblije radi boljeg razumijevanja.

- Često nas gluhoslijepe osobe pitaju što je danas bilo u evanđelju i nekada je to teško prenijeti putem sms poruke, a sada će jednostavnim klikom vidjeti Božju riječ i moći će shvatiti govor svećenika na misnim slavljima, kazao je vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije.

Uz Savez Dodir u prijevodu Biblije sudjelovala je Zaklada Čujem, vjerujem, vidim koja u tome već ima iskustva - prije 12 godina snimili su zvučnu verziju Biblije za potrebe slijepih. Upravitelj Zaklade sretan je što od sada i gluhe osobe imaju priliku duhovno rasti uz Bibliju.

- Ono što je možda poticajno tko god pogleda taj zapis možda dobije želju upisati školu učenja znakovnog jezika da bi mogli komunicirati s gluhim osobama i da ih što više uključimo u naše društvo, kazao je Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade Čujem, vjerujem, vidim.

Svi videozapisi nastali u sklopu ovog projekta od danas su dostupni na YouTube kanalima Zaklade Čujem, vjerujem, vidim i Saveza Dodir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!