Bićanić uoči još jednog prometnog vikenda: Vozači, oprez u vožnji!

11.08.2022.

23:49

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Nadzorna soba prometa na autocestama

Nadzorna soba prometa na autocestama

Foto: Dnevnik / HRT

U ljetnoj sezoni stotine tisuća vozila ulaze u našu zemlju zbog čega se rizik od nesreće povećava. Šef Središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa autocesta Davor Bićanić u Dnevniku HTV-a apelirao je na vozače da u slučaju nesreće omoguće stvaranje tzv. hitnog koridora.

Sve bitne informacije s autocesta, pogotovo s kritičnih dionica, poput tunela, u realnom vremenu stižu u kontrolnu sobu Hrvatskih autocesta. U njoj je novinarka HRT-a Jelena Šarić razgovarala sa šefom Središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa autocesta Davorom Bićanićem.

- Trenutačno smo u implementaciji prometno-informacijskog sustava u sklopu kojeg mijenjamo stare analogne kamere s novim digitalnim tehnološki naprednijim kamerama, radi se oko 1700 kamera, istaknuo je Bićanić.

- Novi sustav ima mogućnost automatske videodetekcije određenih incidentnih situacija, kao što su vožnja u suprotnom smjeru, pješak na autocesti, zaustavljeno vozilo. Automatska videodetekcija našim operaterima koji rade u centrima za nadzor i upravljanje prometom omogućuje bržu reakciju i brže pružanje kasnijih informacija korisnicima koji su se zatekli na autocesti, dodao je.

O strašnim nesrećama i nekim apsurdnim potežima vozača Bićanić je rekao kako bi bilo lijepo kada bi hitni koridor postao rutina vozača na autocestama.

- Hitni koridor omogućava prolaz vozilima hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije, da što prije dođu do mjesta prometne nesreće i da pruže pomoć unesrećenima. Hitni koridor formira se tako da vozila koja su se zatekla u lijevoj prometnoj traci pomaknu se što je god moguće više ulijevo, a vozila koja su se zatekla u desnoj prometnoj traci pomaknu što je moguće više desno. Vozačima je to mali pomak, ali taj pomak znači koridor prema životu nekoj unesrećenoj osobi, naglasio je Bićanić.

Govoreći o tome što se najčešće zabilježi na kamerama rekao je da je česta vožnja u suprotnom smjeru, česti su pješaci na autocesti, česte su neke situacije koje ne idu zajedno s prometom.

- U takvim situacijama potrebno je brzo intervenirati. Na temelju te informacije s terena naši operateri pokreću određene procedure i pokušavaju u što kraćem mogućem vremenu prometni tok dovesti u neko normalno stanje, istaknuo je Bićanić.

Uoči još jednog udarnog turističkog vikenda rekao je kako će promet na većini prometnica ponovno biti izrazito gust.

- Apeliram na sve vozače da budu oprezni u vožnji i pokažu odgovornost u prometu, zamolio je Bićanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!