11:59 / 22.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Biciklisti kao građani drugoga reda: U nedjelju se održava prosvjed

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikat biciklista najavio je prosvjed pod geslom "Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?", koji će se održati u nedjelju, 27. listopada
Sindikat biciklista najavio je prosvjed pod geslom "Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?", koji će se održati u nedjelju, 27. listopada, zbog sustavnog zanemarivanja problematike vezane za biciklističku infrastrukturu i promet u Hrvatskoj.

- Sindikat na prosvjed, koji će se održati u Zagrebu, ali se odnosi na sve hrvatske gradove, poziva pješake, romobiliste, skejtere, rolere, roditelje s djecom, osobe s teškoćama u kretanju, odnosno sve građane koji smatraju da treba stati na kraj opasnim i nepropisnim uvjetima za "neautomobilski" promet, istaknuto je u priopćenju.

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, koji je u proljeće 2016. donijelo Ministarstvo prometa, trebao je podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj kroz osiguranje sigurnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti biciklističke prometne mreže.

- No, u stvarnosti su se dogodile kozmetičke promjene, a biciklistička infrastruktura je i dalje nepovezana, ponižavajuća i opasna, obilježena na prostoru pješaka, prepuna zapreka, stupića, visokih rubnjaka i znakova posred staza, a Pravilnik se pokazuje kao mrtvo slovo na papiru, poručila je Tena Šarić iz Sindikata.

Dok javnost i pojedini stručnjaci sve više kritiziraju vozače bicikala zbog neodgovornog ponašanja, Sindikat upozorava na činjenicu da su biciklisti prisiljeni snalaziti se u korištenju nelegalne infrastrukture - bicikliste se kažnjava jer nemaju kuda voziti, dok nitko ne kažnjava one koji su takvu infrastrukturu stvorili.

Inspekcija za ceste, kao ni policija, ne pokazuju nikakav interes da sukladno svojim ovlastima prisile Grad Zagreb, ali i brojne druge gradove, da poprave nezakonitu infrastrukturu koja ugrožava život građana.

- Bicikliste se proziva da bi se trebali ponašati kao ravnopravni sudionici u prometu s pripadajućim obvezama, a autocentrične prometnice, kao i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, diskriminiraju ih kao građane drugog reda, poručuju iz sindikata.

Vladimir Halgota, stručni suradnik sindikata, upozorava da se nastavljaju graditi ceste koje isključuju sigurno kretanje pješaka i biciklista, čime se stvara ovisnost građana o automobilima "dok se s figom u džepu govori o sigurnosti ranjivih sudionika u prometu".

Nedjeljni prosvjed počet će u 15 sati ispred Muzeja Mimara, odakle će povorka s policijskom pratnjom krenuti Rooseveltovim trgom te ulicama Žerjavićeva - Hatzova - Mislavova - Trg žrtava fašizma - Višeslavova - Držićeva - Vukovarska - Hrvatske bratske zajednice - Slavonska - Marohnićeva - Prisavlje - Savska do Vintage Industrial Bara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!